Ik weet het, ik blijf maar over Tempi doordrammen, maar de kwestie is dan ook niet uit het nieuws te branden. De parlementaire onderzoekscommissie zal binnen een goede week haar conclusies bekend maken. Een aantal nieuwe elementen, die zijn aangedragen door het parket van Larissa, zijn daarin niet opgenomen, op specifiek bevel van de voorzitter van de commissie, de heer Markopoulos.

Het is afwachten hoe de famlies van de slachtoffers zullen omgaan met wat er volgende week aankomt. In ieder geval hebben ze deze week al een slag in het gezicht gekregen van minister van Gezondheidszorg, Adonis Georgidis. Mijn mening over deze populistische extremistische Thatcher-adept vertrouw ik liever niet toe aan de blog.

Georgiadis is opgeklommen tot minister en tot vice-voorzitter van de regerende partij doordat zijn gezicht voortdurend op televisie te zien is geweest. En dat gaat de hele tijd door. Ik schat dat hij dagelijks 3 keer op een of andere zender te zien is. Hij wordt dan gevraagd naar zijn mening over werkelijk alles. En hij heeft een mening over alles.

En als hij die mening komt verkondigen op de zender SKAI, dan wordt hij nooit tegengesproken. Integendeel, daar krijgt hij steeds bijval. Elk weekend is hij vaste gast bij de “journalist” Giorgos Aftias en krijgt hij een uur lang een bijzonder groot podium, want SKAI haalt vrij hoge kijkcijfers.

En bij SKAI radio is Georgiadis ook voortdurend te gast bij de “journalist” Aris Portosalte, die zijn affiniteit met de regerende partij niet onder stoelen of banken steekt. Hij heeft het zowaar over “wij” als hij over de regering Mitsotakis spreekt en natuurlijk zijn “zij” dan altijd SYRIZA.

Maar ik ging het over Georgiadis hebben. Die was maandag weer eens te gast bij Portosalte, waar hij het over Tempi had. De laatste dagen zijn er geruchten dat de goederentrein smokkelwaar zou hebben vervoerd, een brandbare vloeistof die de steekvlam zou hebben veroorzaakt. Die conclusie komt niet van het officiele onderzoek, en ook niet van de parlementaire onderzoekscommissie. Nee, die staat in het rapport van de experten die zijn ingezet door de families van de slachtoffers. De brand zou de doodsoorzaak zijn van ongeveer de helft van de slachtoffers.

En Georgiadis sprak daar als volgt over:

‘Als er wordt aangenomen, mijn beste Aris (Άρη μου, luidt het in het Grieks – Georgiadis steekt niet weg dat de journalist zijn persoonlijke vriend is), dat dit vreselijke ongeluk is veroorzaakt door een ontploffing van een trein die illegale goederen vervoerde, is dat dan goed of slecht voor de regering?’
‘Dat is goed. En wat betekent dat?’
‘Dat het noch de schuld is van Karamanlis, noch van het contract 717 (waarnaar Europa een onderzoek naar mismanagemewnt heeft uitgevoerd) of niets van dat alles. Maar dat de omvang van de ramp veroorzaakt werd door een paar smokkelaars, is dat niet zo?’

En hij kan dat allemaal zeggen zonder dat vriend Aris hem ook maar 1 kritische vraag stelt. Wat een slag in het aangezicht van de slachtoffers. Wat een cynisme.

Niet dat het de eerste keer is dat Georgiadis cynisch was over de treinramp. Hier zien we hem nog maar eens in een televisie-interview van ongeveer een jaar geleden, waar hij zegt: ‘als Karamanlis had gezegd dat er een probleem was met de veiligheid, dan zou niemand er nog op gestapt zijn.’

In een ander radio-interview ging het als volgt:

‘Kyriakos Mitsotakis geniet een ongekende politieke dominantie. Naar mijn mening is de belangrijkste reden waarom hij deze dominantie heeft, omdat al zijn politieke tegenstanders hebben besloten – ik weet niet waarom – in plaats van zich bezig te houden met dingen die echt van belang zijn voor de Grieken, zich bezig te houden met dingen die niemand aangaan behalve hun eigen microkosmos. Met andere woorden, hoeveel van onze 100 medeburgers in het Griekenland van vandaag denkt u, als we het hen vragen, zullen geïnteresseerd zijn in een onderzoek of een voorlopige onderzoekscommissie in de zaak Tempi? En hoeveel zijn geïnteresseerd in levensduurte, hoeveel zijn geïnteresseerd in het vinden van een baan voor hun kind, hoeveel zijn geïnteresseerd in immigratie, hoeveel zijn geïnteresseerd in veiligheid?’

Georgiadis is nog steeds minister. Meer nog: premier Mitsotakis heeft gezegd dat Georgiadis zijn persoonlijke keuze is geweest.

Nog even een uitsmijter vandaag: de krant “Ta Nea” kopte dat we op kerst tenauwernood aan een tweede Tempi zijn ontsnapt. Volgens de krant vond het incident plaats op 23 december 2023, om 12:19 uur op het station Acharnon, waar een trein een rood verkeerslichtnegeerde, wat bijna leidde tot een botsing tussen twee passagierstreinen. De twee treinen in kwestie waren 1313, die reed op de route Kiato-Piraeus en door het rood ging, en 51 (Silver Arrow), die reed op de route Thessaloniki-Athene.

De stationschef van SKA merkte gelukkig net op tijd wat er zat aan te komen, en schreeuwde letterlijk in de radio dat de machinist van trein 1313 dringend diende te stoppen, wat gelukkig gebeurde.

In het krantenbericht staat zelfs dat er op dat moment een machinist in opleiding in de cabine zat, omdat de vaste machinist niet de status van instructeur heeft. De machinist beweerde dat er sprake was van een ‘seinoverschrijding’, dat wil zeggen dat de trein niet op tijd tot stilstand was gekomen voor het rode lichtsein doordat de spoorwielen doorslipten.

OSE, als infrastructuurbeheerder, ging onmiddellijk over tot het registreren van het ernstige incident. Hellenic Train begatelliseerde het incident eerst en beweerde dat het niet de verantwoordelijkheid van de machinist was, maar de gladheid van de sporen! Het bedrijf maakte geen andere officiële beoordeling of aankondiging.

Dat de Griekse spoorwegen een jaar na Tempi veiliger zouden zijn, durf ik ten zeerste te betwijfelen.

One thought on “Minister geeft families van slachtoffers van Tempi een spreekwoordelijke slag in het gezicht. Nog maar eens.

  1. Hier zwijg je stil…van boosheid….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *