De Efimerida Ton Syntakton komt vandaag aan zetten met nieuwe onthullingen over de contaminatie van de plaats van de treinramp  van Tempi. Volgens de krant werd het werk van afgraven en storten van grind en beton uitgevoerd door een bedrijf dat een maand na de tragedie van Tempi werd opgericht. U leest dat goed. Leest u dan vooral verder.

Ik heb al geschreven over het rapport van het onderzoeksteam dat voor de nabestaanden van de slachtoffers werkte. Daarin staat  een gedetailleerde chronologie van de onverschilligheid waarmee de autoriteiten het ongeluk niet onderzochten, de locatie niet afsloten voor onbevoegden en vanaf de eerste dag machines hadden om puin en hopen grond te verwijderen voordat er monsters werden verzameld voor chemische analyse. Op het moment dat deze werkzaamheden werden uitgevoerd, tussen 1 en 6 maart 2023, was een van de bedrijven die deze werkzaamheden uitvoerde echter nog niet eens opgericht.

Al het werk werd uitgevoerd door vijf bedrijven die het project rechtstreeks toegewezen kregen (dus niet via een openbare aanbesteding zoals in een transparante procedure wordt gedaan), voor een totale kostprijs van 647.862,80 euro. De rechtstreekse toewijzing werd met terugwerkende kracht gelegaliseerd, op 11 april 2023, door een besluit van het Economisch Comité van de regio Thessalië, onder verwijzing naar “de voor Griekenland ongekende toestand voor de aanpak van het dodelijke ongeval” en “de noodzaak van de onmiddellijke interventie van zware machines op de plaats van het ongeval om eerste hulp te verlenen”. Een van de vijf bedrijven is “TSAPATORIS KRANEN – VERHUIZINGEN privé vennootschap “, dat overeen was gekomen om het wrak en de overblijfselen van het ongeval in Koulouri nabij Larissa te deponeren voor een prijs van 178.560 euro (Koulouri zou in september 2023 onder water lopen).

Van de overige 4 bedrijven was er één verantwoordelijk voor de “aanleg van toegangswegen”, een ander voor de omheining van Koulouri, een derde voor het gebruik van zware machines “voor de evacuatie van personen” en de vierde voor de kranen die op de plaats van het ongeval werkten (geen van hen zou het puin hebben vervoerd).

Uit het Algemeen Handelsregister blijkt echter dat het bedrijf “TSAPATORIS KRANEN – VERHUIZINGEN privé vennootschap” niet bestond toen de diensten werden uitgevoerd, maar werd opgericht op 6 april 2023, een maand later. Heel toevallig werd op dezelfde dag, 6 april 2023, het besluit van het ministerie van Ontwikkeling en Investeringen bekendgemaakt, waarin het zijn voornemen bekendmaakte om de kosten van de werken voor de regio Thessalië te financieren.

De vennootschap werd op 6/4/2023 opgericht met een aandelenkapitaal van 6 000 EUR en de partijen bevestigen dat het bedrag “volledig gestort is”.

  • Op 18 mei 2023 werd het contract tussen de regio Thessalië, de heer Agorastos en het bedrijf “TSAPATORIS KRANEN – VERHUIZINGEN privé vennootschap ” ondertekend.
  • Drie dagen later, op 21 mei 2023, zoals opnieuw blijkt uit het Algemeen Handelsregister, wordt een “Schorsing van Registratie” van het bedrijf gepubliceerd omdat “het geen verklaring van betaling van het aanvangskapitaal binnen 1 maand na de oprichting heeft gedaan, zoals het zou moeten, aangezien het een privé vennootschap met kapitaalinbreng is”, ondanks de bevestiging van 6/4/2023.
  • De opschorting van registratie zal worden gehandhaafd tot 15/9/2023. Op dat moment, zoals opnieuw blijkt uit het Algemeen Handelsregister, werd het “gecertificeerd om een eerste kapitaalstorting te hebben gedaan zoals verschuldigd, aangezien het een vennootschap met kapitaalinbreng is”.
  • Dit werd voorafgegaan, op 21 juli 2023, door het bevel tot betaling van 178.560 euro en liquidatie van het project, zoals het besluit van het Regionale Ontwikkelingsfonds van Thessalië op dat moment werd gepubliceerd. “Deze betaling is een onmiddellijke betaling en is een betaling buiten de algemene overheid om “, aldus het document.
  • Er wordt opgemerkt dat de garantiebrief voor de goede uitvoering van het project (onder normale omstandigheden gedeponeerd vóór de uitvoering), ten bedrage van 5.760 euro, werd betaald op 16 mei 2023, d.w.z. nadat het bedrijf in april was opgericht en voordat de opschorting van registratie werd opgelegd op 21 mei 2023.

Ondertussen wordt in de documenten die de overheidsfinanciering van de projecten in Tempi goedkeuren, ook onthuld wie de opdracht gaf voor de uitvoering ervan. De regio Thessalië, dat wil zeggen, had de werkzaamheden mondeling toegezegd, maar de regering moest het te betalen bedrag goedkeuren. Dus:

  • In het initiële goedkeuringsbesluit van de onderminister van Ontwikkeling en Investeringen Yannis Tsakiris (6/4/23) staat dat “het gaat om uitgaven voor werkzaamheden, leveringen en diensten die zijn uitgevoerd na het spoorwegongeval op 28/02/2023 in het gebied van Tempi, na een besluit van het coördinatieorgaan voor civiele bescherming bij zonsopgang op 01/03/2023”.
  • In het besluit tot opneming van de wet (18/4/23) door dezelfde onderminister wordt gesteld. “Na de bijeenroeping van het coördinerend orgaan van civiele bescherming bij zonsopgang op 1/3/2023, werden er orders gegeven aan de afdeling Technische Werken van de regionale eenheid van Larissa voor de toewijzing van machines die op de plaats van het ongeval werkten voor de komende paar weken.”
  • 9 maanden later ondertekent de onderminister van Economie en Financiën, Nikos Papathanasis, echter een amendement op het besluit. Daarin wordt aanvankelijk herhaald dat de orders werden gegeven door het coördinerend orgaan voor civiele bescherming, maar iets verderop wordt toegevoegd: “De kosten zijn ontstaan na initiatief en na orders van de civiele bescherming van de regionale eenheid van Larissa.” Het is duidelijk dat de rol van “zondebok” nu officieel was toegewezen aan de voormalige regionale gouverneur K.Agorastos.

Hier hangt een flink reukje aan….

3 thoughts on “Wie heeft er nu eigenlijk grind en beton op de plaats van de treinramp gestort?

  1. Wat goed van jou dat je het niet loslaat Bruno ga door. Wij houden van Griekenland maar dit is niet ok

  2. En zo zit heel dit land in mekaar. Alleen komt het pas uit wanneer er een bijvoorbeeld een ongeval of overstroming gebeurt. Men komt pas te weten dat een goederentrein iets illegaals vervoert wanneer die ontspoort. En plots bleek ook het seinmateriaal volledig te onbreken dat ze enkele weken daarvoor nog plechtig hadden “ingehuldigd”. Men weet pas na een overstroming dat het geld voor verstevigingswerken in de zakken van politici en vriendjes is verdwenen en er niet één dijk verstevigd is. En dan gaan de paraplu’s open op zoek naar een zondebok. Het is zo verdomd kleinzielig allemaal. En dan lees je tegelijkertijd weer zo’n onding op CNN dat Griekenland en haar regering roemt, omdat zij een “modelleerling” hebben gemaakt van een paria.

  3. Goed dat je deze zaken blijft aankaarten, Bruno! De treinramp is tekenend voor de elitaire en maffiose Mitsotakis regering. Het is me een wonder dat die man en zijn regering herverkozen geraakte, maar hier spelen dezelfde mechanismen die de populariteit van Trump verklaren (+ de ongenuanceerde media, die een spreekbuis vormen voor de regeringspartij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *