I ♥ GR – tweede ronde (deel 2)

En we gaan verder op zoek naar het mooiste plaatsje in Griekenland. Gisteren werden weer 10 plaatsen voorgesteld en de 4 plaatsen met de meeste stemmen, gaan naar de volgende rond. Ik ben het eens met @Roosje, wanneer ze klaagt dat er geen gewoon informatief programma meer kan worden gemaakt, maar ik volg dit programma graag, alleen al om te weten waar ik mijn volgende vakanties zal doorbrengen. En gisteren was er weer keuze genoeg:

  1. Folegandros: een Cycladisch parel, waar het erg rustig is – zonder al te veel toerisme. Mooie stranden, diepblauwe zee, en zelfs ideaal voor wandelaars. Erg mooi.
  2. Symi: door de Turken de boutique van de Egeische Zee genoemd. Het is een klein eiland, niet al te ver van Rhodos en het ziet er in ieder geval prachtig uit. Rijke, kleurrijke  architectuur – het eiland was ooit behoorlijk rijk dank zij de sponzenindustrie. Nu wordt er voornamelijk het garnaaltje van Symi naar boven gehaald: een bijzonder smakelijke zoete variant van de grotere garnalen die we hier gewend zijn. Symi staat absoluut hoog op mijn lijst.
  3. Karpathos: doet wat aan Kreta denken, maar heeft toch zijn eigen, alternatieve, weerbarstige karakter. De Italianen hebben er hun sporen nagelaten en dat geeft het eiland extra charme.
  4. Acherontas of beter gekend als Acheron: een van de vijf rivieren van de Griekse onderwereld in het noordwesten van Griekenland. De rivier snijdt diep in de rotsen en lijkt zo recht naar de hel te stromen. Aan de oevers van de rivier zijn 5 mooie dorpen gebouwd. Souli is het bekendst wegens zijn opstand tegen de Ottomanen en wegens het feit dat de inwoners verkozen om zelfmoord te plegen in plaats van zich over te geven aan de bezetter. Indrukwekkende natuur.
  5. Syvota: een eiland op het vasteland, zo lijkt het wel. 30 stranden, en de uitstappen in Epeiros zijn de moeite waard: Zachorochoria, Parga en Korfoe ligt niet ver voor de kust. De zee likt de wortels van de bomen. Staat ook hoog op mijn lijst.
  6. Rhodos: een eiland dat vele bezetters heeft gekend, en de Johannieten hebben er zeer sterk hun stempel achtergelaten. Erg toeristisch, maar wonderbaarlijk mooi. Rhodos biedt alles wat je in Griekenland zoekt. Ben er 2 keer geweest en zal er zeker nog komen.
  7. Thassos: een weinig bekend eiland, zeker voor Atheners, omdat het in het noorden Griekenland ligt, en enkel vlot bereikbaar is vanuit Kavala. Thassos is de absolute natuurtrip en je gaat er terug naar het traditionele Griekenland. Erg groen, met veel bronnen en zelfs een verborgen meertje. Het staat op mijn lijst, maar het valt nog af te wachten wanneer ik er zal geraken.
  8. Andros: wordt de koningin van de Cycladen genoemd, voornamelijk omdat er rijke reders wonen. Het is een Cycladisch eiland, maar toch erg groen, met bronnetjes en vooral veel, veel wind. En laat dat laatste nu net de reden zijn waarom veel mensen het eiland een beetje mijden. Nochtans vlot bereikbaar vanuit Athene (via de haven van Rafina aan de oostkust van Attica).
  9. Thessaloniki: een stad met een enorme geschiedenis op de belangrijke weg tussen Rome en Byzantium – de Egnatia Odos. Tweede grootste stad van Griekenland, waar Atheners geen souvlaki kunnen bestellen zonder verkeerd begrepen te worden, met een heel ander karakter dan de hoofdstad. Ben er ooit slechts 4 dagen geweest, maar ik ga zeker terug.
  10. Larisa: de hoofdstad van Thessalia, de landbouwstreek. De stad heeft weinig uitstraling en spreekt slechts weinigen aan. Ben er ooit door gereden, op weg naar de Meteora-kloosters en de stad wist me niet te bekoren.

Symi, Folegandros, Syvota en Karpathos kregen voldoende stemmen om door te gaan naar de volgende ronde. Toch enigszins verrassend, want ik had toch verwacht dat Rhodos er bij zou zijn.

13 thoughts on “I ♥ GR – tweede ronde (deel 2)

  1. ja @Bruno, ik begrijp het ook niet goed van Rhodos.
    De meeste mensen hebben er een verkeerd beeld van denk ik omwille van de invasie van Britse toeristen. Maar die hokken toch allemaal samen. Buiten het vreselijke Faliraki en de noordwestelijke strandregio heeft het eiland zo veel te bieden. Symi maakt natuurlijk ook veel goed.
    Wij gaan zeker ook ooit nog terug naar Rhodos al was het maar om het “kreeftenhaventje” aan de zuidwestkust.

  2. Larissa? Hoe is DAT op de lijst geraakt? Hadden ze nu de Tembivallei of Platamonas gekozen…

  3. Symi, voor mij echt een topper. Een tweetal jaren geleden een aantal heerlijke dagen beleefd. Heel rustig, prachtig, en waarschijnlijk nog mooier als je er met je eigen jacht naar toe vaart.

  4. alle mensen dat van sauna houden hebben larissa gestemt. de meest warme stad van gr.
    Larisa ,larisa
    se eida ke laxtarisa.

  5. @Bruno, dit heeft niets met je blog van vandaag te maken. Maar op een flinke boogscheut van waar jij woont, begint over enkele ogenblikken de voetbalmatch Olympiakos – Standard. Ik weet dat jij niet zo van dat spelletje houdt, maar alleen al het feit dat die match in het prachtige stadion, dat Olympiakos toch wel heeft, doorgaat, doet me “dromen”. Voor mij is iedere uitslag goed, ik zal mezelf altijd een beetje als “winnaar” voelen, zolang er maar geen herrie en geweld bij te pas komt. Hopelijk beleef je daar een rustige nacht!

  6. @Leo, ik heb er geen idee van wat de stand is, maar een kwartier geleden hoorde ik een enorm gejuich hier van op de balkons in de buurt. Ik mag aannemen dat Olympiakos aan het winnen is?

  7. Ik moet eerlijk zeggen dat ik slechts op vier van de tien vernoemde plaatsen ben geweest en dat ik bij het lezen van de schetsen van de andere zes echt wel geïnteresseerd geraak. Het zijn (voor mij althans) minder bekende (en dus hopelijk minder toeristische) plekjes, wat ze nog interessanter maakt. Effe opslaan dus… (cfr “maar het valt nog af te wachten wanneer ik er ga geraken” 😉 )
    Ben het overigens volledig eens met @Bertinos wat Larissa en de Tembivallei betreft!

  8. Aha Thessaloniki! Voor velen een vreselijke stad hoor ik weleens. Voor mij een prachtige stad, weet niet goed waarom. Kan natuurlijk alle monumenten, gezellige pleintjes en stadspark, de prachtige herenhuizen, musea, ladadika, etcetera naar voor brengen. Maar dat heeft elke stad zo’n beetje, min of meer toch? Ik ben er gewoon graag, mooie herinneringen.

    @Leo: 2-1, een welverdiende winst voor de Atheners?

  9. A ja, ook Thassos! Doen, Bruno, ben er verschillende keren geweest en ga er hopelijk nog verschillende keren naartoe.
    Zie Thassos altijd van het balkon van mijn schoonouders in Nea Peramos (Kavala).

  10. Tip ivm Thassos: neem de boot in Keramoti! Je waant je er in de Camargue (omgeving Aigues Mortes). Ticketten koop je gewoon terwijl je aanschuift voor de ferry, en binnen het halfuur ben je weg: als de ene ferry vertrekt, komt de volgende al vanachter Thassopoula geschoven.

  11. @Christos: een welverdiende zege zou ik het niet noemen, ik vond het jammer dat Standard in de laatste seconden, na een goede match, verloor. Maar zoals ik al schreef: ik gun het de Atheners uit de grond van mijn hart hoor! Het is mijn lievelingsstad en ook de Griekse nationale ploeg doet het stukken beter dan onze “Rode Duivels”, tot mijn grote vreugde! Het is hen echt gegund!
    PS. Geef je nog Griekse lessen?

  12. Sorry @Leo, ik moet je verbeteren, of je krijgt hier nog problemen 😉
    Je gunt het de Pireoten, niet de Atheners! Goed opletten hier, want het is een kwestie van leven of dood.
    Olympiakos = Piraeus
    Panathinaikos = Athene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *