Nieuw geluid in Britse media

Toegegeven, de kwestie van de teruggave van de Parthenonfriezen is zeker niet het grootste probleem voor Griekenland. Maar het blijft wel een heikel punt en het is nu weer brandend actueel. Sinds afgelopen zaterdag zijn vele media over de hele wereld er van overtuigd dat het British Museum de Parthenonfriezen (en de karyatide) moeten teruggeven aan Griekenland, nu de Grieken er een waardige plaats voor hebben gebouwd.

De Britse media bleef daarbij altijd neutraal. Dat was de officiele lijn, en die is zeker begrijpelijk. Er is echter 1 krant die nu van die lijn is afgeweken, of toch op zijn minst 1 redacteur. Rowan Moore van de London Evening Standard (toch een krant met een redelijke oplage) schreef gisteren in zijn opiniestuk dat hij vindt dat de friezen nu moeten worden teruggegeven aan Griekenland. En dat terwijl hij vroeger steeds van het tegendeel was overtuigd. Moore was afgelopen zaterdag uitgenodigd op het museum en heeft daar zijn mening grondig aangepast. Hoewel hij het museum niet geslaagd vindt over de gehele lijn, is hij er wel van overtuigd dat het een ideale plaats is om de Parthenonfriezen in hun geheel te bewaren.

Hij wil daar echter 1 voorwaarde aan verbinden, en ik kan het alleen maar met hem eens zijn: de 2 neo-classistische en art deco die zogezegd het zicht op de Akropolis storen, moeten blijven staan.

One thought on “Nieuw geluid in Britse media

  1. Niet mis,dat artikel van Moore en kan me niet weerhouden het hier ook te hebben over een NeoClassistisch gebouw in Volos stad.Groot en mooi,het was de bisschop’s woning maar de huidige heeft zichzelf een villa op de Pelion laten bouwen en de vroegere woning staat er nu verlaten bij. Er zijn allerlei voorstellen geweest er wat anders van de maken zoals bv een school maar dan moeten er binnenhuisse aanpassingen gemaakt worden en die zijn niet toegestaan want het is een geklasseerd gebouw.Alles goed maar ondertussen is het onderhevig aan verval . Het episcopaat schijnt er zich niks meer van aan te trekken en de stad nog minder . Er zijn al zoveel van die art deco woningen afgebroken om er winkels te bouwen en hopelijk gaan ze dit gebouw toch redden en nieuw leven geven.Het straalt een gewezen waardigheid uit .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *