Zinloos

Ik heb de indruk dat het volgende incident niet in het Belgische nieuws is geweest (misschien ook niet in het Nederlandse). Eergisteren, dinsdagavond, zijn 5 jonge politieagenten en 1 politieagente werden doorzeefd met 99 kogels uit een kalashnikov in Agio Paraskevi. 2 onder hen zijn zwaar gewond, maar het ziet er wel naar uit dat ze het alle 6 zullen halen.

De aanval met de kalashnikov’s was driest en zonder aarzelen. Toen de kalashnikov van één van de daders haperde, aarzelde die niet om een handgranaat te gooien.

Na het incident verdwenen de daders met 3 gestolen motorfietsen.  Onderzoek heeft nog niets opgeleverd, er is geen genetisch materiaal gevonden op de motorfietsen of op de pin van de handgranaat. Uit de kogelhulzen bleek dat de kalashnikovs “proper” waren, waarmee wordt bedoeld dat ze niet eerder in terroristische aanslagen zijn gebruikt.

Het voorval test de vastberadenheid van Minister van “Bescherming van de Burger” (een politiek correctere benaming dan “Openbare Orde”) Michalis Chrysochoidis, die eerder al aangekondigd had om stevig op te treden tegen terroristische aanvallen. De voorbije weken zijn er al raids geweest in de wijk Exarcheia, waar het traditioneel altijd onrustig is omdat er vele zogenaamde anarchisten onderdak hebben gevonden. Is dit een machtsstrijd tussen de anarchisten en de overheid? Is dit een heuse terroristische aanslag? Het is nog niet duidelijk, want de aanval is nog niet opgeëist.

Binnenkort wordt 17 November 1973 herdacht, de dag dat een tank van de junta de Polytechneio binnenreed. En op 5 december is het exact een jaar geleden dat de tiener Alexandros Grigoropoulos werd gedood, met als gevolg de enorme rellen in Athene die u zich nog wel herinnert.

Als Chrysochoidis niet doortastend optreedt, zou Athene weer eens kunnen gaan branden binnenkort.

14 thoughts on “Zinloos

  1. Jawel @Bruno, het stond in De Morgen vandaag.
    Ongelooflijk toch dat zoiets gebeurt in de Europese Unie.
    Je zou je eerder in Zuid-Amerika wanen.

  2. 17 nomber(1968) toch ook de dag van de ter dood veroordeling van Alaxandros Panagoulis(mislukte aanslag op Papadopoulis -vlak bij Varkiza -op 13 augustus)die de verschrikkelijkste martelingen wist te doorstaan.

    Geen anarchist, geen kommunist, maar toch ook inspirator van die met Palestijnse sjaaltjes getooide jongelui van vandaag?

  3. Inderdaad @ Martin, laten we niet ook al nog Alekos Panagoulis vergeten! De enige die het ooit aangedurfd heeft om daadwerkelijk een aanslag te plegen op diktator Papadopoulos.
    Tijdens zijn martelgang is hij ook meerdere keren ‘tegen de muur gezet’, maar het eksekutiepeleton heeft nooit met scherp geshoten. Na de diktatuur is hij parlementslid geweest. Hij werd in opdracht vermoord in een opgezet verkeersongeluk. De dader is gekend en heeft nooit ook maar 1 dag in de cel gezeten.
    Tijdens de begrafenis van Panagoulis riepen tienduizenden onophoudend luidkeels Zi, Zi, Zi, Zi, Zi,…, Hij leeft!, Hij leeft!…
    Op school wordt deze ware volksheld nu nog steeds totaal doodgezwegen. Bijna niemand jonger dan 30 jaar kent Panagoulis nog, laat staan wat hij gepoogt heeft. Arm Griekenland.
    Lees het meesterlijk geschreven meeslepende boek ‘Een Man’ van Ariana Falachi en je kan je die hele geschiedenis van Panagoulis zo voor de geest halen, zelfs ruiken, zweten, stuiven, stinken. Een boek wat ik nooit kan vergeten. Evenals Panagoulis zelf, de enige Griek die genoeg kloten had om Papadopoulos daadwerkelijk uit de weg te willen ruimen.
    Zi o Panagoulis! Zi!

  4. Riepen ze dat op de begrafenis van Panagoulis ook, @Flupke?
    Ik weet dat ze dat op de begrafenis van Grigoris Lambrakis riepen, en dat die kreet (zi, ζει) de titel van de film “Z” van Costa Gavras is geworden…

  5. Het teken Zi was in de jaren zestig de meest populaire grafitti op de Atheense overheidsgebouwen, en is als cultuurgoed bij de jeugd – inderdaad – blijven leven.De kreet is bij vele gelegenheden gebruikt.Ook bij de begrafenis van Alekos.
    Zijn biografe en lover Falacci heeft dat beslist niet geromantiseerd,daar was ze als journaliste te betrouwbaar voor.
    Net zo min als ze de bewijsstukken(inclusief dossiernummers) van het dubbelspel van Avarros verzonnen heeft.

  6. ik was 11 maar weet nog dat wij dat hoorden en de beelden van de deur van de garage waar hij met de auto opheeft gebotst. en wij wisten allemaal dat hij vermoorden was. Ton fagane!! dat was wat iedereeen zei.
    en de film heb ik met de hele familie op de bioscoop gezien en nog steeds vind ik Gavras een geweldige man.
    maar de teken A in een rondje deed ook veel op de griekse muuren.

  7. @Bruno, ik vrees dat Athene sowieso zal branden binnenkort… wat die doortastendheid betreft, ik kwam vandaag langs het politiekantoor van Glyfada, en daar stonden die jongens en meisjes van de politie (jonge twintigers) toch als vanouds gewoon buiten ‘de wacht te houden’ (lees keuvelen, frappe, meisjes beloeren), zonder speciale bescherming…

  8. De hedendaags graffiti blijft grotendeels beperkt tot ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ/ΓΑΥΡΟΙ .
    Enkel in Exarcheia zijn de slogans enigszins anders.

    @Hans, Chrysochoidis heeft de wachthokjes afgeschaft, naar het schijnt, maar het zal nog wel enige weken duren voor we dat ook overal zullen zien.

  9. @Tzeni.Hou de tijdlijn even goed in de gaten:

    Drie jaar vóór jouw geboorte werd de athleet Lambrakis door twee ‘rechtsen’ vanuit een driewielertje vanachter af met een stomp voorwerp z’n hersenpan ingeslagen(op 22 mei 1963 dus).Daarna veel ‘Zi’s’, Vassilikos en Gavras.

    Toen jij 11 jaar was deden twee auto’s, na een wreed spel,bestuurd door tegenstanders van de openbaring van de Averoff-papers, de VW van de dichter/politicus Panagoulis,verongelukken.Daarna weer veel -de volgende dag weervergeten -‘Zi’s’ en Oriana Fallaci: Un Uomo(Rizolli,1979).

    @Bruno.Het lijkt er op dat we december 2008 nog weer dunnetjes gaan over doen.Alvast sterkte met je zeer waardevolle verslaglegging.
    Heel benieuwd of het PASOK-bewind het er beter vanaf brengt.

  10. dat weet ik allemaal,en de boek heb al jaaren en ook nog gelezen.en ze leven nog!!!!!!!ΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ…

  11. nog iets,Chrisochoidis zou betaalen de rekening van de roteheid in de griekse politie. er is nog steeds en zou altijd zo lang dat iedere vlachos politie agent wordt helemaal geen respect voor enige politie agent zijn. hebben wij hier over de incident in Exarcheia waar daarna Tsiatouras naar huis is gestuurd??
    http://www.youtube.com/watch?v=egk_B9COEPQ

  12. @Tzeni.Ja,ze leven nog dankzij de kommunistische Italiaanse uitgeverij Rizolli.Het boek “Un Uomo” geeft een heel geschakeerd beeld van het Italië en Griekenland van de junta en kort daarna-tijd.(1978).

    Doe nu nu niet of het allemaal
    oude koek is.Het gaat in het leven aan de ene kant om de grote lijnen en aan de andere kant om het detail.Wat voor mij de doorslag gaf over de integriteit van Fallaci was niet haar interviews met de linkse en rechtse grootheden van deze aarde, maar haar beschrijving hoe Alekos in vrijheid zijn nagels kort houdt,na zoveel jaren gevangengenschap.En de kleur van zijn Kever.
    Ja, weet je het?

    Jij bent zowel geprivilegeerd als gedepriveerd door je geboorte ergens om Drama heen, je Griekse roots en
    je nog bijna dagelijkse contact met je groot-familie daar vanuit Hoogeveen.
    Ik heb alle kennis moeizaam uit boeken moet vergaren en door vele,vele ouzerie-gesprekken met de oude(re) mannen uit Agiassós en Eressós, vnl KKE-ers ,op Lesvos,te voeren.
    Dat maakt overigens de kwaliteit van mijn hartstocht vóór en mijn getormenteerdheid óver het Ellada van nu,niet van minder kwaliteit dan de jouwe, of dat van @Bruno of wie dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *