Wonderkind Michalis

Michalis Tzouganakis

Michalis Tzouganakis

Gisteravond zijn we in het theater hier vlak bij ons naar een optreden van Michalis Tzouganakis gaan kijken.  Dat was georganiseerd onder de auspicien van UNESCO. Zelden ben ik zo onder de indruk geweest van een optreden en van een muzikant! Wat een talent, wat een passie! U kent wellicht de kippenvelmomenten; wel dit was een kippenvelmoment van 4 uur lang. Tzouganakis bespeelt de de Kretenzische luit (λαγούτο) met een virtuositeit die ik nooit eerder heb gezien. Normaal is de luit een begeleidend instrument in de Kretenzische muziek, maar in het geval van Michalis Zouganakis wordt het een leidend instrument.

Tzouganakis put zijn inspiratie uit de Kretenzische traditie. De rizitika gezangen van de het Drosoulites gezelschap (groep van Kretenzers in Piraeus die hun traditie in stand willen houden) vormden de aanvang van het programma.  Maar Tzouganakis blijft niet bij de traditionele standaarden. Hij doet heel gewaagde dingen, bespeelt de luit soms alsof het een flamenco gitaar is, en zijn begeleidingsband waagt zich zelfs aan heuse jazz-geinspireerde improvisaties. Vanaf de eerste noten kreeg Tzouganakis het 3000 man sterkte publiek uitzinnig. Niet enthousiast, maar echt uitzinnig. Dat het hier werkelijk om een groot artiest gaat, was te merken aan de aanwezigen: vele grote namen uit de Griekse artiestenwereld, tot de broer van de overleden Melina Mercouri toe. Het was bezwerend, hypnotisch en ongelofelijk ritmisch. De groep kreeg mensen aan het dansen op de tonen van een gaida (Griekse doedelzak, gemaakt van een schapenhuid)! Tzouganakis slaat op zeer geslaagde manier de brug tussen de traditionele muziek en de 21ste eeuw op een manier die aanslaat bij alle generaties.

Na het optreden zocht ik Tzouganakis even op in de kleedkamer. De man spreekt namelijk vloeiend Nederlands (met een sterke Limburgse tongval), want hij is in Beringen geboren en getogen. Het feit dat hij de Griekse traditionele muziek met een open geest heeft benaderd en weet te versmelten met moderne invloeden, heeft volgens hem zeker te maken met het feit dat hij in Belgie is opgegroeid. Daar is hij ook geconfronteerd geworden met andere muzieksoorten en dat heeft hem wel getekend.

Eerder op de avond ontving Tzouganakis een medaille van de local UNESCO-vertegenwoordiger, die hem meteen ook tot UNESCO-ambassadeur benoemde. De missie van Tzouganakis is om de Griekse traditionele muziek vleugels te geven en de hele wereld rond te sturen. Dus wie weet, komt hij nog wel eens naar zijn geboorteland terug. In dat geval mag u hem absoluut niet missen; de man is werkelijk een geniaal virtuoos.

En omdat woorden niet kunnen vatten wat we gisteren zagen, voeg ik hier nog een video toe (die helaas niet de intensiteit van het optreden kan weergeven).

17 thoughts on “Wonderkind Michalis

  1. Van de Limburgse Grieken moet je ‘t hebben hè! 😉

  2. @Bruno.Mooi!Echt ‘wereldmuziek’.Als ik in het lange stuk het
    instrumentele gedeelte beluister, en mijn ogen dicht doe, hoor ik duidelijk ‘Fairport Convention’ met Dave Swabrick.
    Ik bedoel dit als een compliment.Begrijp je enthousiasme!

  3. Dat een niet Griek kippenvel krijgt van deze muziek wil toch iets zeggen als andere Belgen deze muziek zouden horen zouden ze weglopen denk ik .Maar inderdaad bruno ik weet wat je bedoeld verleden jaar in XANIA ook een concert bijgewoond van hem. En wat denk je van Psaradoni de broer van de grote Niko ksilouri ?
    http://www.youtube.com/watch?v=89NgOOeW07g
    http://www.youtube.com/watch?v=KOL8p5yMdu8&feature=related
    bruno sommigen vinden toch dat ze de Kretenzische muziek “verkrachten” gelijk ze dat noemen op Kreta als ze moderne invloeden toepassen zoals bv kyrakakis,zervakis en noem maar op een vb
    http://www.youtube.com/watch?v=PMzb_H1RS3w&feature=related

  4. Michali, kopeli mou asteri!
    Beter kan ik het nu niet uitdrukken.
    Als dat jong met Psarantonis in aanraking komt…
    Ik was ook meteen ‘gepakt’.

  5. Frank Zappa en Jean Luc Ponty schieten me spontaan te binnen, net als Ierse folk.
    (Dat Ierse folk gedacht hoor ik ook vaker doorgeprutteld-gemurmeld, op Kretenzische muziekfeesten allerhande.)

  6. Eerlijk gezegd, dit is top…!
    Een dergelijk concert wil ik ook wel eens zien.

  7. @europa, ik krijg kippenvel als de muziek me iets doet. Het maakt me eigenlijk verder niet uit waar de muziek vandaan komt. Ik hoorde bij Tzouganakis uiteraard de sterke Kretenzische invloed, maar er zit zo veel meer in zijn muziek.
    En muzikanten die moderne invloeden in de traditionele Kretenzische muziek willen brengen, die “verkrachten” daarmee de muziek niet. De vermenging van stijlen is altijd interessant. Ik heb jammer genoeg Tzouganakis nog niet gezien of gehoord samen met Psarantonis. Ik heb echter WEL Nick Cave samen gehoord met Psarantonis. Allemaal uitermate boeiend.

    Ik hou in ieder geval de concertkalender deze zomer goed in het oog, want bij een volgende doortocht van Tzouganakis sta ik er alleszins weer!

  8. Hij is al in België geweest, hij was mee met Dalares op tournee (concert in Vorst Nationaal van 10 mei ’07).
    Ook van dit concert vind je dingen terug op youtube, bv
    http://www.youtube.com/watch?v=tBJy9_GStdA
    Wij waren ook helemaal onder de indruk!
    Dit voorjaar liet in Kreta een (kretenzer) vriend ons een video zien van “een fantastische muzikant, een vriend van mij”. Wij herkenden hem meteen 🙂

  9. En morgenavond staat Dalares opnieuw in Brussel! Deze keer vertolkt hij met Farantouri de liederen/poëzie van Mikis Theodorakis/Yannis Ritsos. Het belooft dus een grootse avond te worden, te meer daar George Dalares erbij was toen de opnames van Romiosini en 18 liederen op plaat werden gezet. Stel je daar een halve zaal geëmigreerde Grieken bij voor die spontaan beginnen meezingen en het valt te verwachten dat ook mijn kippenvelmoment eraan zit te komen @Bruno 🙂

  10. Even vragen: waarom schrijven jullie Dalares?
    Zijn naam is toch Dalaras (Νταλάρας)? Of wordt dat anders gespeld in het Nederlands?

  11. Ben van verwarring in mijn eigen mails gaan kijken en stel vast dat het hier op de blog gewoon een zonder-nadenken-kopieer-foutje is, wat mij betreft, @Bruno.
    Dat doet me er alleszins niet met minder hooggespannen verwachtingen naar uitkijken! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *