Snelkookpanterroristen*

De snelkookpanterroristen hebben weer toegeslagen! Dit keer was het huis van Marietta Yannakou aan de beurt. Yannakou is op dit ogenblik Europarlementslid voor Nea Dimokratia, die wellicht genoeg stemmen heeft gekregen omdat mensen met haar medelijden hadden nadat ze een been moest laten amputeren na een problematische infectie als gevolg van diabetes. Voordien was Yannakou minister van Onderwijs van 2004 en 2007, waarbij ze heel wat tegenstand kende omdat ze het onderwijs in Griekenland wilde hervormen (een lang verhaal – niemand ontkent dat het onderwijs moet worden aangepast, maar het is bijna onmogelijk om hier iets gedaan te krijgen omdat alle partijen in un loopgraven blijven zitten en niet bereid zijn tot dialoog).

Het ging weer om campinggaz-busjes, die met een ontstekingsmechanisme in een snelkookpan tot ontploffing werden gebracht om 4:20 vanochtend. Een dergelijke aanslag werd 2 weken geleden ook al gepleegd aan het huis van minister Louka Katseli. Het gaat meestal om kleine ontploffinkjes die materiele schade aanrichten, maar nog nooit dodelijke slachtoffers hebben gemaakt. Die aanslagen zijn van alle tijden en gebeuren constant, maar de frequentie ligt de laatste tijd toch wel gevoelig hoger.

Hoe komt dat toch, vragen mensen zich af? Ik heb er geen antwoord op, maar ik vermoed wel dat de daders meestal jongeren zijn met haantjesgedrag. Het kan natuurlijk ook zijn dat het gaat om mensen die zich tegen de graaicultuur van de politiek willen afzetten op een niet zo vreedzame manier. Feit is dat vele mensen hier hun buik zo vol hebben van het politieke systeem, dat ze niet liever willen dan het hele systeem op te blazen. Je kunt het hen niet kwalijk nemen.

Ondertussen is de aanslag op het politiekantoor van Agio Paraskevi opgeëist: het gaat om de organisatie ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ (Groeperingen van Proletarische Volkse Zelfverdediging – afgekort tot ΟΠΛΑ in het Grieks, wat zoveel betekent als “wapens”) die een verklaring naar de krant Eleftherotypia heeft gestuurd.

Op dit ogenblik wordt nog gezocht of de verklaring echt is. De groep OPLA is niet bekend.

* De term “snelkookpanterroristen” heb ik van Hans geleend. Hij had er een leuk artikel over geschreven in de Standaard.

2 thoughts on “Snelkookpanterroristen*

  1. al de jaaren deden wij aleen fasolada in de snelkookpan. er was tijd voor een creative idee. maar de keuze,is slecht.
    Yannakou was altijd prima en ook nog de laaste jaaren genoeg meegemaakt met haar gezondheid.

  2. ik vraag mij wel eens af of dat niet vaak dezelfde mensen zijn onder een andere naam: OPLA, Kernen van het Vuur-mensen, Revolutionaire Sekte, Revolutionaire Strijd, … om de politie te misleiden, om de indruk te wekken dat er een groot front is, of gewoon voor de lol: merkdifferentiatie, zoals de multinationals waar ze zo tegen zijn, makers van waspoeders die hetzelfde poeder onder andere namen verkopen bv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *