27ste Klassieke Marathon

Zondag wordt hier het startschot gegeven voor de 27ste Klassieke Marathon. Tegelijkertijd wordt er een race van 5 km en 10 gehouden, en ook nog eens Special Olympics. Het wordt dus een heus loopfeest. Ik hoef u niet uit te leggen waarom hier het epitheton “klassiek” wordt gebruikt. De race trekt alsmaar meer deelnemers aan (dit jaar zijn er 4700 lopers voor de marathon alleen).

De voorbije edities werden wel vaker geplaagd door amateuristische organisaties, maar we kunnen nu wel stellen dat het amateurisme er uit is, na de succesvolle Olympische Spelen van 2004. Er was bovendien vroeger ook het probleem dat de Atheense marathon samen viel met die van New York. Dit jaar is dat niet langer het geval. De Klassieke Marathon heeft het Silver Label van de IAAF, maar daar komt volgend jaar verandering in. Dan krijgt de Klassieke Marathon het Gold Label, en wordt dan beschouwd als één van de belangrijkste races ter wereld. Dat zal dan mooi samenvallen met de herdenking van de Slag van Marathon, die tot de verbeelding sprak van Baron de Coubertin, waardoor op de Olympische Spelen van 1896 de eerste moderne marathonrace werd gelopen (gewonnen door de waterdrager Syros Spyros Louis, wiens geboortehuis om de hoe van ons kantoor ligt). Volgend jaar is het namelijk 2500 jaar geleden dat de Atheners die slag tegen de Perzen hebben gewonnen.

De route van de Klassieke Marathon ligt vast: het startsein wordt gegeven in het dorpje Marathon, en loopt langs een parcours dat wordt aangegeven door een blauwe lijn die op het asfalt is geschilderd. De race zal rechtstreeks worden uitgezonden door de televisiezender SKAI (www.skai.gr), en u zult kunnen volgen via de site. SKAI is een zender met een milieubewustzijn, en het is goed mogelijk dat ze de schade van de bosbranden in noordoost-Attica in beeld zullen brengen op zondag. De route van de Klassieke Marathon loopt namelijk langs de afgebrande bossen.

7 thoughts on “27ste Klassieke Marathon

  1. ik weet zeker wel. De Tsolias is niet Apostolis maar Bruno!!!!!!!!!

  2. Nee @Pieter, ik werk niet voor SKAI. Waarom denk je dat? Omdat ik de zender hier regelmatig vernoem? ‘t Is zo wat de enige kwaliteitszender in Griekenland.

  3. kwaliteit!! daarom is mijn naam ook Tzeni .al denk ik de laaste tijd dat te veranderen aan Apostolis. of mischien Gkiza!!!

  4. Apostolis, of Miltos misschien. Ik vind het zo verwarrend om een man te moeten aanspreken als @Tzeni 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *