Rookverbod herbekeken

U herinnert zich misschien nog wel dat op 1 juli 2009 een rookverbod is ingegaan in Griekenland. De wet schrijft voor dat openbare ruimtes kleiner dan 70 m2 enkel mag worden gerookt indien de eigenaar een vergunning heeft en indien er voldoende afzuigcapaciteit is. Dit moet worden aangegeven door een speciale sticker die aanduidt dat er mag worden gerookt. In grotere ruimte moet de rookruimte worden beperkt tot 30% van de totale oppervlakte. In muzieketablissementen moeten rokers van niet-rokers worden gescheiden door een glazen wand van 2 meter hoog. In bedrijven met minder dan 50 werknemers mag niet meer worden gerookt. Bedrijven met meer dan 50 werknemers dienen een speciale rookruimte in te richten.

Het rookverbod werd in de zomer betrekkelijk goed nageleefd. Dat was te verwachten: iedereen zit toch de hele tijd buiten. Nu het volop herfst is, gaat iedereen binnen zitten. Maar iedereen was heel sceptisch of het rookverbod ook zou worden nageleefd eens de temperatuur een stuk lager gaat liggen. En wat blijkt nu: de sceptici hadden weer eens gelijk want “dit is Griekenland, wat doe je er aan?”.

Als je naar een taverna gaat, zul je over het algemeen geen asbakken meer zien. Dat is de maatregel die de eigenaars meestal hebben genomen en daar blijft het dan bij. Als een (Griekse – het moet gezegd) klant een sigaret opsteekt, wordt er niets gezegd. Dat leidt dan tot een domino-effect en binnen de korste keren zit iedereen te roken. 1 prettige uitzondering: een van onze favoriete stekjes in Plaka, To Kafeneio, houdt zich wel aan het rookverbod.

De speciale stickers die je zou moeten zien waar het roken is toegestaan, heb ik tot nu toe nog NERGENS gezien. Naar het schijnt heeft de overheid nog geen tijd gehad om de aanvragen te verwerken van eigenaars die hun eigendom rookvriendelijk willen maken. Een klassiek Grieks verhaal.

Ook in de muzieketablissementen (de kentra) is er nog steeds geen sprake van een glazen wand die rokers van niet-rokers scheidt.

Minister van Volksgezondheid Mariliza Xenogiannakopoulou (de minister met de langste familienaam) heeft al aangekondigd dat er grote lacunes zijn in de toepassing van het rookverbod en heeft aangegeven dat de wet opnieuw zal worden bekeken.

En wat is het gevolg hier van? De boodschap die de modale Griek hoort is: de wet werkt niet, en zal dus ook niet worden toegepast. Laten we de zaak dus maar massaal negeren en verder doen zoals we altijd hebben gedaan. En er zal dus lekker worden verder gerookt.

18 thoughts on “Rookverbod herbekeken

  1. αφηστε τον κοσμο να καπνισει τον αργιλε του!! φυσα ,ρουφα πατατονε να πεθανουν οι αντικαπνιστες!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=4-tXatXC5jc

  2. vraag me af wie al die controles gaat doen op de eilanden en eilandjes in al die kleine dorpjes !

  3. @Bruno, het instinctmatig schokschouderen bij dit nooit eindigend voorbeeld van een “klassiek Grieks verhaal” waarbij Overheid én Burger samen de Gemeenschap wederzijds in een wurggreep van ‘handje-contantje’ omstrengeld houden, blijft dus nog wel even een gymnastische gezondheidsoefening (grinnik, grinnik)…

    Ik ben wel benieuwd naar het volgende.
    Bestaan er voor dit verbod bij jullie ook ‘wakkere burgers’ die elke regelgeving juridisch aanvechten, hetzij als aanslag op hun privacybeleving (een ons niet onbekend dooddoenertje om veel zinvol beleid uit te hollen), hetzij om die juist dwangmatig aan te scherpen of uit te breiden.

    Kortweg: stappen Grieken wel naar een Raad van State of rechtbank om hun gram te halen vóór of tégen de toepassing of het negeren van dit verbod als zijnde ongrondwettelijk of discriminerend (van overheidswege), dan wel getuigend van inciviek risicoscheppend mercantilisme (vanwege de horeca).

  4. @Peter, naar het schijnt hebben inspecteurs meer dan 2500 klachten ontvangen over inbreuken op het rookverbod. In hoeverre daar gevolg is aan gegeven, is niet duidelijk.
    Volgens mijn ervaring dreigen Grieken wel makkelijk met een rechtszaak, maar niet wanneer een regelgeving niet wordt nageleefd. Enkel wanneer hun eigen “vrijheid” wordt ingeperkt. Als het op regels van bovenaf aankomt, heerst er een grote mate van straffeloosheid.

  5. je weet ook wat de griek zegt als iemand dreigt met een rechtzak.
    Tha mou klaseis ta arxid..
    zo bang is de griek ook niet.vooral als het van boven op komt.

  6. Volgens mij slaan de Grieken hier (verstokte rokers of niet) de bal hier mis. Het rookverbod dient er niet om te plagen/pesten/mierenneuken/muggenziften/ maar om de personen die niet roken te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het (passief) meeroken.
    Als de Grieken vinden dat ze zulke regels massaal met de voeten moeten treden omdat ze dan kunnen tonen dat ze boven de wet staat, dan is dat hun goed recht maar de vraag is wie uiteindelijk de rekening betaalt. De regering of de gewone burger die zichzelf (al dan niet ‘zelf’) vergiftigt :).

  7. @ Peter

    Wat een moeilijke woorden allemaal in jouw verhaal… 😀
    Grieken klagen meestal niet vooraf maar negeren gewoon de wetten. Iedereen doet wat hem goed dunkt en de meeste proberen dan anderen niet te schaden. De staat schade toebrengen en een lange neus naar trekken is een nationale hobby, daar voelt niemand zich schuldig om.

    @ Sakis

    Ik weet niet wat de insteek van de wet in GR is maar in NL is het het beschermen van het personeel en niet van de niet rokers. Daarom kunnen nu cafés hier zonder personeel de asbakken weer op tafels leggen. De baas mag namelijk zelf weten wat hij met zichzelf doet, maar voor zijn personeel moet hij een gezonde werkomgeving bieden. Door een paar verkeerd opgeschreven woorden heeft men in piep klein gaatje in de wet gevonden om deze zo te omzeilen.

  8. @Philippos en @Peter: er wordt in GR toch wel heel wat geprocedeerd tegen allerlei wetten, bv de antirookwet, daartegen is ook geprocedeerd als ‘ongrondwettelijk’ etc…, of bv tegen de bouw van het Panathinaikosstadion, enz…

    Dat wetten genegeerd worden door wie het geen goede wet vindt, is waar, maar dat “de meesten proberen dan anderen niet te schaden”, daar ben ikniet zeker van. Ik denk dat de dominante houding toch is “de anderen, welke anderen??”. Persoonlijk vind ik het heel jammer dat de rookwet genegeerd wordt, want ik ga graag op cafe, ook met mijn kinderen, maar ik stink niet graag en wil niet dat mijn kinderen vergiftigd worden, al had ik er ook geen seconde aan gedacht dat het effectief zou worden nageleefd. In andere landen kan het nochtans wel… De Grieken doen daar dan wel graag stoer over, maar daar bestaan natuurlijk ook andere woorden voor.

  9. @René, in ons dorp verzekerde een hotel- en restaurantuitbater me afgelopen zomer dat ze het rookverbod zouden toepassen, omdat ze geen zware boete aan hun laars gelapt wilden zien. En in het dorpscafé van mijn neven op het dorpsplein hing binnen al een sticker “verboden te roken”: ook zij zeiden dat ze zich er in de winter aan zouden houden. Of ze dit –nu het zo ver is- ook effectief doen, weet ik natuurlijk niet, maar de vrees zat er toch diep in, ook in ons piepklein bergdorpje.

    Het eeuwig argument dat de Grieken zich boven de wet stellen komt me onderhand langs de oren uit. ’t Lijken wel een stelletje egocentrische kindjes die op alles “ikke duffer dat!” of “ikke ben niet bang!” roepen. Afgelopen zomer zag ik op Lesvos een schraal, mager mannetje dat de bustickets controleerde een ruige, met gouden kettingen bedekte Griek een serieuze opdonder en een draai rond zijn oren (!) geven omdat ie stiekem smoorde op de bus. Het werd muisstil op de bus en die stoere gast gaf geen kick meer. Dit voorbeeld relativeerde voor mij wel duidelijk het zogenaamd typisch Griekse zich-boven-de-wet-stellen’; alles hangt af van de controles die al dan niet zullen uitgevoerd worden. Indien de overheid de wet effectief zou toepassen, controleren en overtreders serieus zou beboeten, wil ik die stoerdoenerij van al die zelfstandigen (en de Grieken) nog wel eens zien.

  10. Ow, ow, ow, vanzelfsprekend hing daar bij mijn neven een sticker dat je er WEL mocht roken!!! Natúúrlijk dat ze zeiden dat ze zich er aan zouden houden, HAHAHA.
    (Sorry voor de dwaling! Alzheimer-light, weetjewel.)
    Maar ze waren er toch maar als de kippen bij en dàt voor een ontiegelijk bergdorpje 😉

  11. Maar @Roosje toch, het zijn soms egocentrische kindjes die zeggen “ik durf alles” of “ik ben niet bang”! 🙂
    Alleen wordt dat “sta arx…a mou” in het Grieks 🙂 🙂 🙂

  12. Hoe gaan Grieken stoppen met roken ? De griekse restaurants in NY hebben een achterkamertje waar er gedampt wordt , tesamen met de baas die een oogje in het zeil houdt voor mogelijke controle. ALS er controle komt,vraag ik me af hoe de eigenaar de stank gaat verklaren want veronderstel dat hij al wel alles voorzien heeft wat assebakken enz. betreft .

  13. Morgen staan wij in Griekenland en is het voor ons als verstokte rokers nuttig om te weten of de anti-rookwet dan nu wel, of niet gerespecteerd wordt. Kwestie dat we weten waar we aan toe zijn. Kortom (het immer Griekse verhaal), laat maar lopen met die wetten…

  14. Steek maar op, @Bobtje: je zult het wel merken dat je niet alleen bent! 😉

  15. Las in een Engelse gazet dat er in de Engeland sinds het rookverbod is ingevoerd er 10.000 minder hartaanvallen zijn geregistreerd. Schotland die het vroeger invoerde merkte ook een daling van 10-15% van het aantal hartaanvallen sinds het rookverbod. (UK heeft een tel en statistiekjes obsessie en is waarschijnlijk het enige land in Europa met (betrouwbare) gegevens over de inpakt van roken/niet roken) .
    Argumenten om publieke plaatsen rookvrij te houden zijn me dunkt te over, nu nog de Grieken overtuigen.

  16. Vandaag wilden we met onze 4 maanden oude spruit ergens gaan eten. Mooie dag, veel zon, wandelen in Thessaloniki en dan wat smullen. We zijn bij 5 verschillende restaurants/tavernes langsgeweest. Bij geen enkele binnengegaan. Ik ben ook roker, maar wil mijn zoontje niet in die rokersruimte anderhalf uurtje laten meeroken. Uiteindelijk een restaurant gevonden, vlak aan de witte toren waar er niet gerookt mocht worden. Helemaal alleen, met mijn vrouw, mijn zoontje, lekker gegeten, genietend van de rust, heerlijke wijn en rustig keuvelen.

  17. @Pieter,m’n man en ik zijn ook verstokte rokers maar kunnen ons inhouden als het niet mag of stoort .Zoals je zegt , ga je je kleintje geen tweedehands smerigheid opgeven . Het nonchalant gedrag van Grieken stoort me , uitdagend werkelijk . Gisteren zag ik een sjieke dame in haar wagen in de parking van een supermarkt stappen met de cigaret in de mond en al wegrijdend , de peuk in de garage weggooien . Overal staan er as-en afvalbakken maar die worden genegeerd . Respect en hoffelijkheid zijn ver te zoeken . Het komt voor alsof zekere mensen opzettelijk een tegenstand willen uitlokken en dan vooral door omstaanders aanhoord te worden . Probeer vooral niet te sussen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *