I ♥ GR – tweede ronde (deel 6)

En we blijven verder gaan met de voorstelling van de 100 mooiste plaatsen in Griekenland. Toegegeven, ik heb afgelopen zaterdag niet de hele uitzending gezien, maar dat wordt gecompenseerd door het feit dat ik de helft van de plaatsen die werden voorgesteld, al heb bezocht. Welke 10 plaatsen kwamen dit keer aan bod?

  1. Kimolos: een cycladisch eiland dat misschien minder bekend is, en ook niet bijzonder toeristisch is, en daarom niet altijd regelmatige ferrieverbindingen heeft. De naam komt van de witte steen die er wordt ontgonnen. Kimolos ligt op een boogscheut van het bekendere Milos. Ik ben er enkel nog maar langs gevaren en het leek me niet echt een eiland dat hoog op mijn verlanglijstje moet komen, maar misschien hebben sommigen onder u daar een ander idee over.
  2. Kozani: deze stad in het noorden van Griekenland (120 km ten zuidwesten van Thessaloniki) was voor mij enkel bekend wegens het feit dat er in de buurt het vervuilende ligniet wordt gewonnen die door de Griekse elektriciteitscentrales wordt gebruikt, maar ook door zijn mooi marmer en door de bekende saffraan. Het is een studentenstad, die me niet meteen aanspreekt, maar de natuur rondom is erg mooi: veel bossen, stroompjes, hier en daar een watervalletje…
  3. Astypalaia: dit eiland behoort tot de Dodecanese-groep, maar ligt eigenlijk tussen deze 12 eilanden en de Cycladen. Het eiland heeft dan ook de karakteristieken van beide streken. De vorm van het eiland is heel kenmerkend: het lijkt wel op een vlinder. Stond hoog op onze lijst met mogelijke vakantiebestemmingen, en bijna waren we er afgelopen zomer op vakantie geweest, maar in laatste instantie had Zakynthos het gehaald. Nochtans sprak de rust en de mooie architectuur ons wel aan. Elke zomer wordt er sinds 10 jaar op het eiland een festival georganiseerd waar de grotere namen van de Griekse muziek paraat zijn. Voorwaar een prestatie voor een eiland dat moeilijk bereikbaar is en door de ferriemaatschappijen stiefmoederlijk wordt behandeld.
  4. Kos: de geboorteplaats van Hippocratus en een zeer toeristisch eiland net tegenover de Turkse kust. Er zijn erg veel archeologische resten en opvallend naar Griekse normen is het feit dat er fietspaden zijn. Het eiland is erg populair bij buitenlandse toeristen en dreigt daardoor in de zomer een beetje zijn Grieks karakter te verliezen.
  5. Nafpaktos: dit kleine haventje aan de westkust van Griekenland is bijzonder schilderachtig en is de ideale vertrekplaats om de ruige bergstreek rondom te verkennen. Het stadje ligt in de golf van Lepanto, dat naambekendheid heeft gekregen omdat de geallieerde Spaanse, Habsburgse, Paapse en Ventiaanse legers er de Ottomaanse vloot bijna volledig vernielden. Nafpaktos is uw bezoek meer dan waard.
  6. Kavala: de tweede grootste stad van Noord-Griekenland en een heel eind verwijderd van Athene. Kavala ligt aan de kust en heeft een rijke geschiedenis en met Ottomaanse, Bulgaarse en Servische invloeden. De stad heeft nog resten uit een heel ver verleden en was tot voor kort bekend om haar tabaksindustrie. Het is omringd door prachtige, unieke natuur zoals de monding van de Nestos rivier.
  7. Rethymnon: wie al op Kreta is geweest, zal zeker Rethymnon al hebben bezocht. Bekendste zichten zijn de Venetiaanse fortezza en het oude haventje. Rethymnon is een levendig studentenstadje en voor mij de mooiste stad van Kreta (vele Grieken zullen het niet met me eens zijn en Chania verkiezen). Het is een goeie uitvalsbasis om de meeste centrale plaatsen op Kreta te bezoeken en de omgeving is nog niet volledig verloederd door de toeristische ontwikkeling.
  8. Paxoi: wellicht bekend als Paxos in de toeristische brochures. Een prachtig klein Ionisch eilandje ten zuiden van het veel bekendere Korfoe. Vroeger lag het eiland buiten het bereik van toerisme, maar dat is de laatste 10 jaar fel veranderd. Toch blijft het nog een rustige bestemming en het staat hoog op mijn lijstje.
  9. Het strand van Ileia: de prefectuur Ileia was zwaar getroffen door de bosbranden van 2007. Ileia staat bekend als de groetenschuur van Griekenland en er is nog genoeg te beleven voor wie van natuur en archeologie houdt. Het strand van Ileia is een kuststrook van tientallen, zoniet honderden, kilometers zandstrand en turqoise-blauwe zee. Voor strand hoef je dus niet naar de tegenover gelegen eilanden Zakynthos en Kefalonia.
  10. Milos: voor mij een van de mooiste eilanden van de Cycladen. Milos is een vulkanisch eiland, met vele kleuren van gesteenten (je kunt er zelfs obsidiaan vinden: de zwarte steem waarmee de ogen van faraohs werden ingelegd in de Egyptische beelden) en de plaats waar de beroemde Venus, die in het Louvre staat, is gevonden. Het eiland bezit het meest uitgebreide net van catacomben buiten Rome. Er zijn stranden in verschillende kleuren, en de mooiste plaatsjes zijn het niet te missen Sarakiniko en het prachtige Kleftiko, waar je alleen met een bootje geraakt, maar waar je je zwembeurt nooit van je leven meer vergeet. Op Milos wordt een vreemd gerecht gemaakt: watermeloentaart.

3 thoughts on “I ♥ GR – tweede ronde (deel 6)

  1. Kavala stelt niet veel voor: een met huisjes volgeplakte heuvel onder een (leeg) kasteel en een aquaduct van Sultan Suleiman (of heeft hij die gerestaureerd?). De imaret is moeilijk toegankelijk wegens hotel. De omgeving loont meer de moeite: de delta van de Nestos inderdaad, maar ook de ruïnes van Filippi.

  2. @Bruno: Rethymno is inderdaad heel charmant, en eigenlijk wel mooier dan Chania (oude stad), maar Chania leeft wel meer, dus is het wat appelen met citroenen vergelijken.

  3. Chania en Rethymno hebben allebei hun charmes natuurlijk maar over smaken valt niet te discussiëren. Wel heeft Rethymno meer het karakter van een stad waar gewerkt en geleefd wordt, terwijl Chania toch meer een toeristenoord geworden is, vind ik althans. En de drukte met luchthaven en militaire basis is er een beetje te veel aan.
    Maar een absolute parel is echter Nafpaktos ! Vanuit Patras rijd je de prachtige brug Rio-Antirio over en kom je zo in Nafpaktos. Echt Griekse feer, een idyllisch haventje, fort op de heuvel en vlakbij een strand met veel taverna’s, met zicht op de bergen van de Pelopenessos. Een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *