Boodschap begrepen

Na de verkiezingsuitslag bij de Europarlementsverkiezingen van een paar weken geleden, meldde premier Karamanlis dat hij de boodschap van de kiezer begrepen had. Die kiezer was massaal afwezig, en diegenen die kwamen kiezen, gaven een meerderheid van hun stemmen aan oppositiepartij PASOK en ze zorgden er eveneens voor dat het aantal stemmen voor de extreem-rechtse partij LAOS verdubbelde (ondanks een 7,15% was die partij toch wel de echte winnaar van de verkiezingen). Karamanlis moest dus zorgen dat hij de burgers weer achter zich kon krijgen, en vooral achter zijn partij. Zelf kan hij nog op een betrekkelijk hoge appreciatie rekenen, maar zijn partij is de voorbije maanden flink in de schandalen beland, waardoor de modale Griek zijn vertrouwen in Nea Dimokratia volledig kwijt is.

Wat doet de regering? Voor het weekend kondigt het een fikse belastingsverhoging aan, ondanks het feit dat er meermaals was beloofd dat er in 2009 geen nieuwe belastingen zouden komen. Alweer een belofte gebroken, en alweer wordt het duidelijk dat de lager klasse zal moeten zorgen dat het begrotingstekort weer in evenwicht komt. Er wordt heel veel indirecte belasting geheven (benzine, sigaretten, alcohol, GSM-gebruik, enz). Toch wil de regering tonen dat het ook solidariteit verwacht van de rijken. Er zal belasting worden geheven op luxe-jachten van meer dan 10 meter en er zal ook meer moeten worden betaald voor de buitenverblijven.

De hogere inkomens gaan ook meer directe belastingen moeten betalen. Alleen: die hogere inkomens zijn niet gekend. De belastingontduiking in Griekenland is werkelijk onwaarschijnlijk. Als Grieken nu hun werkelijke inkomen gaan beginnen aangeven, dan zal er flink wat extra belasting moeten worden betaald. Dus we weten nu al dat er op nog grotere schaal zal worden ontdoken. En in de maatregelen die zijn aangekondigd om het begrotingstekort aan te vullen, hebben we niet 1 voorstel gehoord om de belastingsontduiking aan te pakken. Ofwel kan en weet men het niet, ofwel wil men het niet. De boodschap bij de volgende verkiezingen zal er wellicht niet om liegen.

3 thoughts on “Boodschap begrepen

  1. Karamanlis en zijn kliek hebben een talent om veel te spreken en niks te zeggen .Na z’n toespraken weet je nooit iets concreets . Het enige waar ze op uit zijn is herkozen te worden . Klinkt het niet gek dat je een failliete zaak wilt overnemen want in wie gelooft nog in herstructurering ?
    Waarom zouden we onze inkomens juist aangeven?Om door de staat bestolen en gemanipuleerd te worden en onze leiders meer kans te geven de Grote Jan uit te hangen ? Karamanlis kan nog wat meer staatjobs uit z’n duim zuigen om stemmen te winnen want het zijn die mensen die gebonden zijn aan een partij.

  2. Ik weet niet of het klopt, maar ik heb vernomen dat Agios Mamas de patroonheilige van de belastingontduikers is. Als iemand dat kan beamen of ontkennen, graag.

    @Jenny, je laatste vrije sigaret vandaag. Morgen wordt je aan de ketting gelegd, met vriendelijke groet van Karamanlis 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *