Snelle overheidsdienst in Griekenland

Griekenland staat bekend om zijn gruwelijke bureaucratie. Als je van de overheid iets gedaan moet krijgen, dan moet je daar je tijd voor nemen en je voorbereiden op een calavarietocht die veel van je incasseringsvermogen vergt. Om een papiertje vast te krijgen, moet je naar X aantal loketten lopen, stempels halen, handtekeningen van oversten krijgen (in de veronderstelling dat je die mensen ook allemaal op hun plaats zult aantreffen) en bovendien moet je je nog wapenen tegen de algehele onverschilligheid van de ambtenaren die je voor je zult krijgen.

En toch, het is niet altijd zo erg als het wordt afgeschilderd. Ik zie vele Grieken tegen de muren op lopen van frustratie, maar ik blijf altijd de vriendelijke xenos (buitenlander), en ik krijg steeds een glimlach en meestal komt alles voor mekaar, zelfs als ik niet alle nodige papieren en handtekeningen heb. Het hangt er een beetje vanaf hoe je de persoon tegenover je bespeelt. De standaard manier van de Grieken is: schreeuwen.

Maar eigenlijk wilde ik het daar niet over hebben. Sommige dingen (toegegeven, niet erg veel) gaan namelijk echt heel snel in Griekenland, en na bijna 10 jaar hier, sta ik er nog altijd van versteld. Neem nu de belastingen: een goeie maand geleden moest ik mijn belastingbrief indienen (op 21 mei). Gisteren reeds, lag de afrekening in mijn bus. Nu zult u zeggen, “dat is makkelijk, je moet wellicht betalen en dan zijn ze wel snel”. Dat is echter niet het geval: ik krijg geld terug van de belastingen en de afrekening is op iets meer dan een maand gebeurt. Ik kan met een cheque naar de bank en ik krijg gewoon mijn geld zo uitbetaald. Zo makkelijk is het in Belgie zeker niet, als ik het me nog goed herinner.

10 thoughts on “Snelle overheidsdienst in Griekenland

  1. Amaai!!!! Mijn man wacht al 18 maanden op terugbetaling van de belastingen . Wel is de som waar hij recht op heeft bekend gemaakt maar kan die niet inkasseren ! Ben jij buitenlander zo vriendelijk dat er daar iemand verliefd op je geworden is ?:)
    Nu heb je gelijk dat je met beleefdheid en wat humor,je veel verder komt dan met het griekse geschreeuw en ‘uitmakerij’. Daarbij nogwat de onnozelaar uithangen die hulp nodig heeft en ze schieten je ter hulp.En dan nog voor een vreemdeling die Grieks spreekt !!! AUB zeg , dat slaat in !:)

  2. als ik de belgen moet geloven krijgen de buitenlanders in Belgie ook een betere behandeling mss dat het voor de buitenlanders in Griekenland ook zo is :):)

  3. @europa, niet ALLE buitenlanders in Griekenland, natuurlijk 😉
    Maar als westeuropeaan heb ik hier nog nauwelijks problemen gehad.

  4. Wij gaan al jaren naar Griekenland (Rhodos en omliggende eilanden) op reis en hebben daar enkele Griekse vrienden. Wij worden er als buitenlanders goed behandeld, zelfs met open armen ontvangen. Zeker nu we ondertussen al een woordje Grieks spreken. De taal van het gastland spreken, als toerist maar zeker als migrant, is volgens mij de sleutel van het succes.

    Καληνύχτα

  5. Ik heb altijd geleerd dat je met schreeuwen en boos worden weinig of niets bereikt, of het moet al heel erg zijn dat je geen andere keus hebt. Echter met vriendelijkheid, beleefdheid, etc. open je meestal alle deuren. Wij hebben onze zoon ook zo opgevoed en nu als jongvolwassen plukt hij daar de vruchten van. (zijn woorden: pa, ma bedankt om mij zo op te voeden).

  6. @Bobtje, ik heb al gemerkt dat dit nu net een van de dingen is waar de ex-pat in Griekenland het moeilijk mee heeft. Als je bent opgevoed met waarden als beleefdheid, vriendelijkheid en respect voor anderen, dan kan het gedrag van sommige Grieken erg tegen de borst stuiten.

  7. Juist @Bruno maar @Georges , het is heel erg verschillend als gast naar GR te komen en vooral met een mondvol Grieks ,dan hier te wonen en met staatsinstellingen te doen hebben. Bruno heeft de ‘calvarietocht’ beschreven en het is oppassen geblazen als er eentje je onsympathiek vindt. Ze kunnen je dossier eindeloos rekken. En van leugens en uitvluchten zijn ze ook bedreven . Mij hebben ze gezegd dat ze al drie jaren lang naar mij op zoek zijn en ik nooit op hun brieven antwoord ter betaling van m’n pensioen! Ik heb nog nooit zo’n brief ontvangen en vertrouw onze postbode die me telkens begroet of handwuift !Voor belastingbetaling kunnen ze me wel vinden !:)

  8. @Bruno
    Oké, dar kan ik best inkomen. Maar het is nu ook niet zo dat ik met mij laat sollen. Wanneer het echt te gortig wordt kan ik behoorlijk uit mijn sloffen schieten. Het is dan gewoon een kwestie van diplomatisch te reageren (assertief en recht voor de raap) maar ik let daarbij wel op dat ik de mensen niet beledig.
    (ps: ik heb je onlangs een mail gestuurd in verband met onze november reisplannen, maar misschien had je nog geen tijd)

  9. Trouwens België moet zeker niet onderdoen voor zijn gruwelijke bureaucratie. Ze stellen het via de media allemaal heel mooi voor, tot het moment dat ze je nodig hebt… Toen mijn echtgenote werkloos kwam te staan smeekte ze bijna om werk via de vdab. (ze kon toen geen aanspraak maken op een financiële vergoeding, en ze konden naar hun zeggen niets voor haar doen, ze was te oud) Vanaf het moment dat ze dit wel aanspraak kon maken op dopgeld kreeg ze binnen de korstte keren een bericht dat ze zich moest aanmelden om aan te tonen dat ze werk aan het zoeken was. Van hypocrisie gesproken…!

  10. Waar ze in België ook erg bedreven in zijn, zijn “administratieve vereenvoudigingen” die de zaak uiteindelijk veel ingewikkelder maken. Zo is er voor een hele reeks kleine werken binnenkort geen bouwvergunning meer nodig, maar moet u dit “gewoon” melden. Joepie, zegt u? U moet nog evengoed een volledig dossier indienen (!), en in plaats van het ene (=1) formulier “eenvoudige werken” moet men kiezen uit Z E V E N (=7) verschillende formulieren!!! Dan durft diezelfde liberale (ex-)minister nog beweren dat er teveel ambtenaren zijn!
    Of hoe de vis ook in België van de kop af begint te rotten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *