ΡΑΠ

Rap-muziek is al lang niet meer beperkt gebleven tot de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. Je hoort ondertussen rap in alle mogelijke talen van de wereld. Toen ik voor het eerst rap in het Grieks hoorde, klonk me dat erg raar in de oren. Engelstalige rap heeft een vrij eenvoudig ritme, dat past bij de klemtonen die in die taal worden gelegd. Het Grieks legt zijn accenten en klemtonen helemaal anders, waardoor het moeilijk in te passen valt in een 4/4 ritme. Toch lukken vele Griekse rappers daar in.

Grappiger wordt het, wanneer de leefwereld van de orginele rappers ook wordt overgenomen. Zo is er ook Griekse “gangsta rap”. Van de zwarte ghetto’s naar de straten van Athene. U gebracht door “Midenistis” (Μηδενιστής) ofwel Nihilist.

Maar het kan nog grappiger. Er is nu ook Kretenzische rap! Voor diegenen die geen Grieks kennen, is dit een beetje moeilijk te volgen, maar de rappers van VIP rappen dus in het Kretenzisch – dat klinkt net een beetje anders. De thematiek is wel degelijk Kretenzisch: jongen heeft meisje gekust en de familie was daar niet blij mee. Resultaat: Vendetta. Hopelijk vindt u het even grappig als ik.

3 thoughts on “ΡΑΠ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *