Carbon copy

Gaat de nieuwe PASOK-regering dezelfde kant op als de vorige Nea Dimokratia-regering? De eerste parallel is alvast te merken: onderminister van Buitenlandse Zaken Rovlias heeft vandaag zijn ontslag aangeboden naar aanleiding van een kwestie waarbij hij probeerde soldaten en agenten aan een ander postje te helpen dan het gene dat hen door het systeem was aangewezen.
Voor een dergelijke vergrijp werd 5,5 jaar geleden Savvas Tsitouridis aan de deur gezet (bij hem ging het wel om zijn studerende zoon, die overplaatste naar een universiteit dichter bij huis).
Dergelijke interventies van ministers worden beschouwd als onethisch en zelfs al een vorm van corruptie (het valt onder de categorie “dienstverlening”).

We zijn nog geen 70 dagen ver en de eerste kop van de nieuwe regering is al gerold.

23 thoughts on “Carbon copy

  1. bekijk het positief: het is alvast vlug aan het licht gekomen 🙂

  2. Dank zij Makis Triantafilopoulos, natuurlijk! De Griekse Jambers!

  3. Overdag werkt Rovlias bij een keurige ministerie, maar ‘s nachts verandert hij in een meedogenloze fakelakia ontvanger…

    (nou ja, bedenk de accent van Paul Jambers er maar bij…) 😀

  4. Αλλαξε ο Μανολιος κε εβαλε τα ρουχα του αλλιως!!!!Δεν αλαζει η ελλαδα και ο ελληνας ρε!!! παρτε το χαμπαρι!!!

  5. Nog een ‘socialistische’ maatregel: hoe ouder de auto, hoe meerverkeersbelasting je moet betalen. Dus als je geld hebt om een nieuwe auto te betalen, dan ben je in het voordeel…. En mijn auto is bijna 24 jaar oud…

  6. 24 jaar oud. dat is slecht voor de griekse milieu.slecht voor de groene revolutie.of voor de prasina aloga???

  7. @Tzeni, dat een oudere auto slechter is voor het mileu kan ik moeilijk ontkennen, maar een nieuwe jeep die 30 liter zuipt, lijkt me dat ook niet…..

  8. (vreemde zin, en dat voor een germanist….)

  9. @ Peter Janssen: niemand heeft gezegd om een jeep te kopen 😉 – tenzij je in Athene over de auto’s heen wilt rijden. Een smart lijkt me een verstandigere keuze 🙂

  10. @Sakis
    Welnee, een 20 tonner op rupsen lijkt mij de beste optie voor Athene. Dan voel je de andere auto’s niet eens…

    Links om of rechts om je bent je geld kwijt. Of je rijd in een oude auto en je betaalt veel belasting, of je geeft je geld uit aan een nieuwe. Hoe dan ook, het geld blijft niet in je eigen zak.

    Hier in NL zijn ze ook bezig om de automobilist nog verder kaal te plukken maar dat is weer een andere discussie, daar kun je een hele forum mee vullen… Ondanks het grote verzet (kijk maar eens op http://www.kilometerheffing-nee.nl/, in 4 weken tijd 128.000 handtekeningen – naast de handtekeningen van andere initiatieven – en de teller tikt) zal deze wet toch door gedrukt worden…

  11. Stilaan lijkt toch het vermoeden te rijzen dat de regering eindelijk zal/wil/moet komaf maken met haar overjarige ‘oude krokodillen’-regime en het onbetaalbaar geworden profitariaat-van-hoog-tot-laag. Al ware het maar om (nog) beter -maar nu minstens veel gecontroleerder- uit Europese ruiven verder te mogen eten.
    Nu nog de harten en geesten van het volk winnen voor een jarenlange gezondheidskuur op dieet van ‘bloed, zweet en tranen’? Dat er heilige huisjes zullen moeten sneuvelen en heilige koeien geslacht voor een fundamentele ommekeer in ‘s lands kwetsbare budget lijkt onvermijdelijk @Bruno@Hans, gelet op de dagelijkse kroniek van een door jullie al lang voorspelde beleids- en maatschappijcrisis.

  12. @Peter, hoewel ik een aantal dagen in het buitenland was en net als Bruno lange uren klop voor de kerstvakantie en dus niet alle nieuws gevolgd heb, lijkt het mij toch dat zelfs nu de regering niet zinnens is dramatische dingen te doen, behalve de belastingen van de middenklasse verhogen…? Ook de meeste Grieken lijken er vooralsnog niet wakker van te liggen en hopen dat vooral de anderen getroffen zullen worden… ik blijf toch nog afwachtend…

  13. Effe heel snel, want ik heb maar weinig tijd. De Griekse overheid heeft net een noodlening van 2 miljard aangegaan om de noden in de openbare sector te lenigen (verkiezingsbeloftes, nietwaar), dit tegen een spread (het verschil in rente dat Duitsland moet betalen bij een dergelijke lening, tegenover Griekenland) die bijzonder hoog ligt.
    De EOT-kantoren (toeristische dienst) in het buitenland worden opgedoekt. De andere diensten worden allemaal ondergebracht in de ambassades.
    In Griekenland zelf houden de prefecturen op te bestaan. Ze zullen worden vervangen door ongeveer 13 regio’s. Dat is gedaan met het oog op het feit dat Europa in de toekomst meer fondsen zal toekennen aan noodlijdende regio’s ipv landen. Dit zou ook het gebruik van Europese fondsen makkelijker en overzichtelijker moeten maken. Het valt wel te vrezen dat er een extra niveau ambtenaren wordt gecreëerd.
    En verder… belastingen natuurlijk. Veel belastingen.

    Maar de Grieken lijken er inderdaad niet wakker van te liggen: zij hebben al zo vaak veel holle woorden gehoord en ze zijn er niet van overtuigd dat het nu misschien toch wel eens menens wordt.

  14. Belastingen is niet erg. Als ik hoor hoeveel inkomen er achterover gehouden wordt daar… Je mag zelfs je zwart verdiend geld laten mee tellen voor een hypotheek aanvraag en de belastingdienst weet daar niets van….

  15. katse re Bruno!! hoe gaan de prefecturen weg??? en waar gaat ,Panikas anders Zorro Nomarchis voor zijn????
    katse !!hoe van de eene dag naar de andere komt hij zonder werk??
    en daar bij ,wat gaat gebeuren ,gaat nomos Dramas samen met Kavala en Serres in een??? je kan niet alles in een zak stoppen!!!!!!!!

  16. wij hebben zo veel gehoord in gr van de politici ,weet je wat de bijnaam van zijn vader was?? thathatha. θαθαθα. hij vertelde altijd ,Tha dit en tha dat en kijk nu waar wij zijn!!!

  17. ik kan mij ooit een plan herinneren die het Kapodistrias plan heette. die heb ik als kind-puber mee gemaakt. het plan hield in dat er gesaneerd moest worden in de locale overheden. Vroeger had elk dorp in GR een eigen dorpsraad. Dit kostte natuurlijk veel geld. Besloten werd om dorpen onderling en in vele gevallen samen een hoofd dorp of kleine stad samen te voegen. Dan zouden ze gemeentes krijgen zoals hier in NL. Bijvoorbeeld gemeente Wognum (bestaat ook al niet meer) bevatte de dorpen Wognum, Nibbixwoud en Zwaagdijk-West. Gemeente Stedebroec bevat Bovenkarspel, Grootebroek en Hoogkarspel etcetc.

    Het was toen echt oorlog! De 16 mannen van het ene dorp sloegen de hersenen in van de 23 mannen van het andere dorp. Zelfs geweren werden tevoorschijn gehaald. Alles op nationale TV. Dorpen van 50-60 inwoners vochten tegen elkaar omdat ze absoluut niet samen verder wilden.

    Als ze dit willen doorzetten, zal er veel heisa komen!! Ik zie de Chaniotes al vechten met de Rethymniotes op Kreta….

  18. even terug komen op wat de griek heeft al gehoord en wat gaat worden. het verander gewoon weinig. eind jaaren 70 wij hoorden allemaal en werd veel succes aan de texten van Xary klyn. luister hoe de gemidelde griek wordt eind jaaren 70 beschreven en als wat verandert is ,na mou trypisete ti miti!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=zJ20K8Yv3yM

  19. Kijk, ik heb van dit plan gehoord op de radio. Men is heel voorzichtig en wil het zeker geen nieuw Kapodistria-plan noemen, om te vermijden wat @Philippos heeft beschreven. Maar het is inderdaad de bedoeling om gemeenten met elkaar te “fuseren” (iets wat in Belgie in 1977 is geberurd).
    Er zouden 2 metropool-regio’s komen: Athene en Thessaloniki.
    Het is nog niet duidelijk wat er met de prefecturen zal gebeuren.

  20. O ja, en Papandreou gaat in de uitgangen voor defensie snoeien. Dat zou wel eens wat kunnen opleveren, want Griekenland spendeert waanzinnig veel geld aan het leger. Zogezegd om de vijand (lees: Turkije) af te schrikken, maar ik vermoed dat die zich daar weinig van zal aantrekken.

  21. je begrijp dat defensie nieks met Turkije te maken heeft. de noord europees en Amerikaanse industrie draait en wij incl de Turken kopen. ook veel nederlanders verdienen hun brood uit defensie orders van uit gr.
    De Turken worden niet bang van Duitse onderzeeers dat scheef vaaren. en de griekse parliament gaat niet eeuwig vergaderen of ze F-16s of JSF s zou kopen. ze verdeelen eerlijk de orders tussen de groot protectie machten. want το προτεκτορατο δεν βγαινει απ τον πατο.
    ik heb alle vetrouwen aan Benny. grappig he!!

  22. @Bruno: in Frankrijk zijn de vroegere kleine gemeenten nog altijd niet gefuseerd, naar verluidt uit schrik voor te sterke lokale tegenwind tegen de centrale overheid. Frankrijk heeft wel regio’s (Nord-Pas-de-Calais, Bretagne, Bourgondië,…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *