Breathtaking Athens

Al jaren probeert Athene zich aan te prijzen als een bestemming voor een citytrip. De Griekse hoofdstad heeft dan ook alles om een toerist aan te trekken voor een verlengd weekend. Voor deze toeristen, is de site Breathtaking Athens opgestart. En dezer dagen is Athene ook wel “breathtaking”. Een stinkende stad, die bij momenten aan Calcutta doet denken. De voorbije 3 weken is het vuilnis niet opgehaald, want de vuilnisdienst van Athene was in staking. De werknemers zijn namelijk tewerk gesteld in de openbare sector en de gewoonte is dat je daar voor het leven wordt benoemd. Vele werknemers hebben echter een contract en willen “μονιμότητα” (vaste benoeming). Daarvoor moet natuurlijk gestaakt worden, want het ziet er niet naar uit dat ze dit zullen bekomen in deze tijden van crisis.

3 weken geen vuilnis ophalen – dat laat zich voelen. Er werd geschat dat er tot voor het afgelopen weekend ongeveer 9000 ton vuilnis op de straten lag. Sinds begin deze week is de staking beëindigd,  nadat ze als illegaal was bestempeld door het Hooggerechtshof.

Alles in orde denk je dan, tot de volgende staking. Dit keer zijn het de werknemers van de stortplaats van noord-Athene. Ook zij willen vaste benoemingen voor de contractuelen. De vuilnisdienst mag dan wel werken in Athene, maar het vuilnis kan niet worden gedumpt. Piraeus was gespaard gebleven van de vorige staking, maar deze staking zullen we wel voelen. Het belooft een stinkende kerst te worden.

En wat kerst betreft: Athene maakt zich op voor de feesten en heeft zowaar een heel mooie kerstboom, die eigenlijk bestaat uit 250 kleinere kerstbomen. Vorig jaar werd de kerstboom nog 2 keer in brand gestoken – dit jaar is het rustig gebleven rond Syntagma.

De Griekse kerstversiering bestaat traditioneel uit een versierde boot, maar die is bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen. In de plaats komt de Amerikaanse versiering – globalisering heet dat. Overal zie je kerstmannen aan balkons hangen en de kitsch is nooit ver af. In de hoofdstad zie je opeens overal caravans verschijnen, omgeven door tallozen sparren die worden verkocht als kerstbomen. De meeste van deze bomen komen uit Noord-Griekenland en de verkopers komen naar hier af zakken om een slagje te slaan.

Zelf ben ik nog niet in de kerstsfeer: ik heb afgelopen weekend het hele weekend moeten werken en klop nu dagen van 14-15 uur tot vrijdag. Dat het nog steeds 17 graden is, helpt natuurlijk ook niet…

4 thoughts on “Breathtaking Athens

  1. Inderdaad Breathtaking…. Griekenland zou Griekenland niet zijn als er niet de een of andere ambtenarenkorps aan het staken zou zijn.

    Ik heb een foto gemaakt van een kerstboom in een kerst-versieringen-winkel in Athene eind november. Kan ik deze ergens posten om te lachen??? Echt, kitsch ten top!!

  2. Mooie website trouwens die breathtakingsathens maar kijk even op onderstaand pagina
    http://www.breathtakingathens.com/node/5000084

    hahaha, Athene zeer geschikt voor invalide mensen!! Wat een grap. Overal vuilnis, vuilnisbakken, scouters en auto’s op elke hoek en stoep geparkeerd. Om maar niet te beginnen over de opengebroken en ontbrekende stoepdelen…

    En kijk ook hier op:
    http://www.breathtakingathens.com/node/5000085
    Heel trots wordt er meegedeeld dat de meeste (op de metro na dus bijna geen) vervoer middelen geschikt zijn voor invaliden. Als de bus 3 min langer moet stoppen om een invalide in te laten stappen wordt er al gezucht. ALS er nog ruimte is…. En je kunt zelf speciale taxis bestellen. Welgeteld…. 4!!!!! Voor de hele stad…. (een na laatste bullet). Maar goed. De meeste invaliden daar zijn straatarm dus een taxi kunnen ze toch niet betalen. Whahahaha. Ik heb weer gelachen vandaag. Sorry…

    Maar hoe dan ook. Athene is waar ik opgegroeid ben en ze heeft ook wel degelijk goede kanten. Je moet ze alleen weten te vinden. Ik kom er ook graag naar toe, maar volgende keer wel met een gasmasker en genoeg paracetamol voor de hoofdpijn…

  3. ela re philipa!!! ama den stiriksis to spiti sou ,tha pesi ke tha se plakosi. wij moeten reclame maken voor Athene!!!!

  4. Dat probeer ik ook subtiel te doen in de laatste alinea. Het moet er ook niet te dik boven op liggen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *