Dakloos milieu

De eerste wooncontainers voor de mensen die dakloos zijn geworden door de bosbranden, zijn gearriveerd. Hoe tijdelijk dat onderdak zal zijn, moet nog blijken. Dezelfde oplossing werd gebruikt voor mensen wiens huis onbewoonbaar was verklaard in 1999 na de zware aardbeving die Athene toen getroffen heeft. Velen wonen nog steeds in die containers. Premier Karamanlis heeft het ministerie van Openbare Werken en Milieu geprezen voor deze snelle interventie.
Maar het klinkt toch allemaal een beetje wrang: je zou denken dat de overheid na de bosbranden toch tenminste zou overwegen om een apart ministerie voor milieu te creëren. Maar Jorgos Souflias liet gisteren in een interview al verstaan dat dit er de komende 3-4 jaar zeker niet zit aan te komen. Daarna valt het nog te bezien, al is niet zeker dat bosbeheer dan onder milieu zou vallen (met dergelijke verklaringen zou je toch verwachten dat je stemmen verspeelt, niet). Ik vermoed dat Griekenland daarmee één van de weinige landen is die geen apart ministerie voor milieu heeft.
Ondertussen is Europees commissaris Danuta Huber in het land om de getroffen gebieden te bezoeken. Het is me niet precies duidelijk waar ze overal naartoe zal gaan, want ondertussen woeden de bosbranden nog steeds hevig. 8 dorpen in Arcadië/Peloponessos moeten worden ontruimd. Nieuwe branden zijn uitgebroken rond Rethymnon/Kreta, op het eiland Kythnos, in Preveza/Ipeiros en alweer in Ilias/Peloponessos (waar al zo veel schade is).
Ik heb al horen zeggen dat er deze zomer 1/6 van de Griekse bossen in vlammen is opgegaan. Als dat klopt, zal Griekenland nog sneller woestijn worden dan de klimatologen voorspellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *