Even boven water

… en dat mag u gerust letterlijk nemen. De afgelopen 5 dagen heb ik voornamelijk in zee doorgebracht, meer bepaald aan de perfecte stranden van het paradijselijke Skiathos. Het bevalt ons daar zo goed dat we onze vakantieplannen hebben aangepast: het gaat dit jaar niet naar Zakynthos. We blijven gewoon nog een weekje extra op de Sporaden om echt alles op ons gemak te bekijken. Uitgebreid verslag krijgt u op het einde van de maand.
Wat is er ondertussen gaande in Griekenland? Op 16 augustus kondigde de regering vervroegde verkiezingen aan voor 16 september. De regering heeft flink wat vertrouwen verloren door de trage reacties op al de bosbranden deze zomer. Toch ligt ze in de wekelijkse statistieken nog voor op de grootste oppositiepartij en om
dit voordeel niet te verliezen, is blijkbaar besloten om de kiezers na een regeerperiode van 3,5 jaar weer naar de stembus te sturen. Veel campagne kan er nog niet worden gevoerd, want vele Grieken zijn nog steeds op vakantie.
En toeval of niet, bijna onmiddellijk na de aankondiging, brandde het weer in Athene, alweer op Pendelis. De brand was weer aangestoken, op wel 5 verschillende plaatsen. Een 57-jarige man is aangehouden op verdenking van brandstichting. Tragisch is het feit dat zijn zoon, een brandweervrijwilliger, eerder deze zomer is omgekomen bij een andere brand. Nu zijn er in Pendelis een aantal zogenaamde co-operatieven actief: verenigingen van vooral bankbedienden (met de machtige vakbonden) en journalisten (met hun invloed op de publieke opinie) die aanspraak maken op de grond die erg graag zouden bouwen op Pendelis. Misschien geeft de regering hen wel een cadeautje zo net voor de verkiezingen? Mag er misschien gebouwd worden op het afgebrande gebied? Het zou me niet verbazen als het zo ver komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *