Kaas

Het is een tijdje geleden dat ik nog eens de culinaire toer ben op geweest. Eigenlijk schrijf ik dit naar aanleiding van het toeristisch seizoen dat volop aan de gang is. Vele toeristen (misschien wel uzelf inbegrepen), denken vooral aan feta als we het hebben over Griekse kaas. Logisch: het is de meeste bekende kaas die al eeuwen op dezelfde manier wordt gemaakt van schapenmelk. De naam is ondertussen beschermd, dus de Deense variëteit van koeienmelk moet nu anders worden genoemd. Feta wordt vaak boven op een Griekse sla gegeten, of apart, maar ook in de oven (met tomaat, oregano en pepertjes). De half-harde versie uit de ton is voor mij de beste. Er zijn echter nogal wat andere kazen uit Griekenland te vinden, en u zou versteld staan van de variëteit (hoewel dit natuurlijk Frankrijk niet is). Als u de volgende keer naar Griekenland komt, kunt u misschien volgende soorten eens proberen.

-Anthotyros: dit is een zachte en ongezouten kaas die heel wat gemeen heeft met de Italiaans Ricotta. In Kreta bestaat de variant mizithra die op de Kretenzische mezze bij uitstek wordt gestrooid: de dakos.
-Formaella: een kaas die in een cylindervormig mandje rijpt (u ziet de afdrukken van het riet nog in de kaas). Gemaakt van schapenmelk vindt deze kaas zijn oorsprong in de bergstreek van Parnassos. Voor mij zo wat de beste kaas in Griekenland.
Graviera: een harde aromatische kaas van koeienmelk, die zowat in heel Griekenland wordt gemaakt en van smaak verschilt van streek tot streek. De naam lijkt wat op gruyère en de smaak soms ook wel. De beste variant komt uit Kreta, laat daar geen twijfel over bestaan.
Kaseri: een iets minder harde kaas, gemaakt van schapenmelk. Tamelijk neutraal als u het mij vraagt.
Kefalotyri: letterlijk vertaald is dat hoofdkaas, maar het heeft niets gemeen met wat wij in het Nederlands hoofdkaas noemen (oftwel preskop). Dit is een harde, zeer zoute kaas, gemaakt van schapen- en/of geitenmelk. De kefalotyri is de kaas die wordt gebruikt om saganaki te maken: gebakken kaas in boter met een scheut citroen er over. Zeer aan te raden.
Manouri: zachte, milde kaas van schapenmelk, die behoorlijk vet is. Zeer lekker met roka en balsamicum azijn.
Metsovone: gerookte harde kaas uit het noorden van Griekenland (meer bepaald Metsovo). Niet echt mijn ding, maar als u van gerookte dingen houdt…
Xinomizithra: zeer vette kaas, een beetje zoals cottage cheese, die erg plakkerig en zout is. Wordt erg vaak in de Kretenzische keuken gebruikt, in deegwaren. Het is niet aan te raden om de kaas puur te eten: het is een echte caloriebom.

Griekenlandliefhebbers zullen ongetwijfeld nog heel wat andere kazen kennen, maar degene die ik hier heb opgesomd zijn bijna overal in Griekenland te verkrijgen. Mocht u de feta beu zijn, probeer dan eens iets uit de lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *