Hartverscheurend…

…dat zijn de beelden die we te zien krijgen van de aanhoudende bosbranden. Tot vorige week werden voornamelijk beboste gebieden getroffen door de branden, maar deze week worden ook dorpen bedreigd. In de streek Achaia (grofweg ten oosten van het oude Olympia, dus in Noord-Peloponnesos) woedt een enorme bosbrand, die de voorbije dagen al meer dan 30.000 hectare bos in de as heeft gelegd. Maar door de felle, alsmaar van richting veranderende wind, gaan de vlammen alle richtingen uit en zo zijn ook woningen verwoest. Minstens 3 mensen zijn daar bij omgekomen. De overlevenden zijn helemaal murw: ze hebben dagen gevochten tegen de hitte en het vuur en op een paar uurtjes tijd zijn ze werkelijk alles kwijt gespeeld. Als je die menselijke miserie ziet, vergeet je voor even de enorme gevolgen voor het milieu.
In Kefallonia is de noodtoestand afgekondigd, in Chios brandt het al 2 dagen en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.
Griekenland mag dan de grootste vloot aan blusvliegtuigen in Europa hebben; de bosbranden (226 in de voorbije 24 uur) zijn niet klein te krijgen. Vandaag is er hulp van Rusland aangekomen: een aantal blusvliegtuigen en helikopters.
De politieke partijen blijven elkaar in de haren vliegen en mekaar verwijten naar het hoofd slingeren. Het is een triest schouwspel: het lijkt wel alsof ze zich eigenlijk helemaal niet aantrekken van de gevolgen van de branden, maar enkel uit zijn om hun politieke hachje te redden.
Ik heb nog niet 1 minister (en waarom niet de eerste minister, bij dit soort nationale rampen) een toespraak op televisie weten houden waarin hij de toestand analyseert en de burgers oproept om voorzorgen te nemen. Niemand bij de overheid heeft de moeite genomen om uit te leggen hoe je als burger aan brandpreventie kunt doen (door gewoon nog maar te zeggen dat we geen vuilnis en zeker geen glas in de bossen moeten gooien).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *