Vuur, hitte en rouw

Terwijl u helemaal wegspoelt in België, hebben we hier in Griekenland de 2de hittegolf van het jaar. Men spreekt hier van een hittegolf als de temperatuur langer dan 3 dagen boven de 37 graden in de schaduw uit komt. Vandaag hebben we in Athene 44 graden in de schaduw. Daarbij staat nog een redelijk strakke noorderwind (die brengt in Griekenland niet noodzakelijk verkoeling).
Die omstandigheden zorgen er voor dat de bosbranden ondertussen flink verder blijven woeden. Het moet voor de brandweer wel een gevecht tegen de bierkaai lijken. In Penteli is weer een brand aangestoken en het zelfde geldt voor nog veel plaatsen in het hele land. Bij een grote bosbrand op Evia (waar al vele huizen in de as zijn gelegd) is trouwens een blusvliegtuig neergestort. Zowel de piloot als de co-piloot zijn daarbij om het leven gekomen, wat het aantal dodelijke slachtoffers van de bosbranden ondertussen op 5 brandweerlui brengt. Als de brand in Evia is aangestoken, hoop ik dat de brandstichters hun leven lang geen oog meer kunnen dicht doen omdat hun geweten knaagt.
Al bij al een echte slecht-nieuws-show hier in Griekenland, en we houden ons hart vast voor onze vakantie: je weet maar nooit waar de volgende bosbrand kan uitbreken.
We zouden daarbij gaan vergeten hoe mooi dit land wel kan zijn. Als tegengewicht voor al deze ellende, geef ik u graag de foto’s mee van Yannis Pavlis, een Griekse fotograaf die een bijzonder goed oog voor kleuren en vormen heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *