De hel

Hel
Na een hittegolf van een week, volgt nu een tweede nachtmerrie in Griekenland: bosbranden. In totaal zijn er de afgelopen 48 uur meer dan 100 (honderd!!!) over het hele land geteld. Grote delen van Pilio (Pelion – het land van de Centauren en woonplaats van lezeres @Jenny -ik hoop dat ze geen gevaar loopt) staan in brand, huizen zijn in de as gelegd en twee mensen zijn in de vlammen omgekomen in de buurt van Larissa (centraal Griekenland). De Griekse brandweer heeft 44 blusvliegtuigen, maar sommige oudere Canadair modellen blijken niet te kunnen vliegen bij een temperatuur boven de 38 graden. Ook de felle wind bemoeilijkt het blussen.
Gisteravond werd de Atheense schemering verduisterd door dikke rook, die een apocalyptisch grijsbruin kleurtje had. Een brand die was ontstaan door schade aan een piloon van de elektriciteitsmaatschappij in Dervenochoria, 22km verderop, had zich door de strakke wind in geen tijd uitgebreid tot aan het nationale park van Parnitha. Scoutskampen moesten worden ontruimd, en ook het casino liep gevaar. Het gedeelte waar wij afgelopen maandag nog verkoeling zijn gaan zoeken, is volledig afgebrand. De laatste groene long van Athene is daarmee zo goed als verdwenen. Toen ik vanochtend uit de trein stapte in centraal Athene, rook ik een brandlucht, er hangt asse in de lucht en de hemel heeft hier een andere kleur dan die van Piraeus (waar ik woon).
In het noorden van Griekenland is het niet veel beter (daar is vorig jaar nog een enorme oppervlakte aan bos in de as gelegd): door brand in een elektriciteitscentrale in Thessaloniki (wegens de hitte en slecht onderhoud), is heel Noord-Griekenland -tot aan Alexandroupolis tegen de Turkse grens- zonder stroom gevallen.
1 positieve noot: de grote hitte is voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *