Heet heet heet

Vandaag bedraagt de gemiddelde temperatuur in Athene 44 graden: het is de warmste dag van de hittegolf tot nu toe. Maar de λίβας (livas), de zuidenwind die van over de Sahara komt, maakt dat het veel warmer aanvoelt. Om 8u vanochtend, toen ik op weg was naar kantoor, was het al 35 graden. De hitte heeft al voor 3 dodelijke slachtoffers gezorgd, en 33 mensen zijn met uitdrogingsverschijnselen en oververhitting in het hospitaal opgenomen. Zelf begin ik ook te voelen dat de hitte zijn tol eist op mijn lichaam: ik ben constant vermoeid en normaal eten lukt niet al te best. Ik hou het op slaatjes en fruit, maar daar alleen kan een lichaam niet op overleven.
De lucht van Athene raakt meer en meer vervuild, want iedereen wil in zijn auto met airco rondrijden. Men blijft ook nog steeds vrezen voor elektriciteitspannes (wij hadden er afgelopen vrijdag geen stroom op kantoor). De leidingen raken verder ook nog eens oververhit, wat tot breuken of zelfs brandjes leidt. De treinen moeten trager rijden, want de sporen zijn uitgezet door de hitte. De overheid heeft beslist om de ambtenaren naar huis te sturen vanaf 12u ‘s middags vandaag en morgen. Daarmee zal zeker heel wat energie worden bespaard (niet de energie van de werknemers, maar wel het feit dat overheidsgebouwen geen lichten en airco zullen aan zetten). Ondertussen wordt de gezondheidstoestand van de ouderen, de zieken en de kinderen opgevolgd: zij zijn het gevoeligst aan deze weersomstandigheden. Het meteorologisch instituut laat ons ondertussen weten dat dit de langste hittegolf is sinds de metingen zijn begonnen.
De normale reactie zou zijn om de hitte te ontvluchten en aan het strand te gaan zitten. En dat doen meeste mensen ook. Maar met de livas-wind is dat eigenlijk niet echt een goed idee. Wij trekken daarom naar de bergen: naar Parnitha meer bepaald, even buiten Athene. Op 1161 meter hoogte is er zo goed als geen hitte en er is zuurstof (je ziet Athene letterlijk bedekt onder een stoffige, grijze luchtmassa). En toen we gisteravond terugkeerden rond 22.30u zagen we verschillende herten op de weg. Dicht bij de natuur, en zo vlak bij het centrum van Athene!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *