Hitte, en hoe er mee om te gaan

Deh
De laatste dagen heeft een hittegolf Griekenland in een wurggreep. Het is al 3 dagen 38 graden en dit weekend zouden we er daar nog eens 5 graden bij doen. En het is nog maar juni! Zoals elk jaar krijgen de mensen nu ook weer voorlichting hoe ze zich moeten beschermen tegen zo veel zomers geweld: veel water drinken (niet in grote gulpen, maar slokjesgewijs), geen alcohol (iets waar toeristen het blijkbaar moeilijker mee hebben dan de Grieken), lichte maaltijden met veel zout (want je verliest wel wat als je fel zweet), lichte kledij, desnoods een hoofddeksel en zo veel mogelijk uit de zon blijven (nog iets wat moeilijker blijkt te zijn voor toeristen – het is nochtans echt geen goed idee). De overheid stelt gekoelde lokalen ter beschikking waar mensen terecht kunnen: vooral gepensioneerden hebben geen geld om een airco aan te schaffen, dus voor hen is dat echt wel nodig.
Maar waar men zich dezer dagen het meest zorgen over maakt, is de kans op een grote elektriciteitspanne. De vraag naar elektriciteit zou gaan pieken naar 10.000 megawatt en dat is erg veel voor het Griekse netwerk. De laatste jaren is de markt overspoeld door goedkope airco-toestellen, die erg veel verbruiken, en er zijn nog weinig huisgezinnen die er geen hebben. Het elektriciteitsnet is verouderd, er worden weinig investeringen gemaakt en milieuvriendelijke energiebronnen worden nauwelijks aangewend. De elektriciteitsmaatschappij maant ons daarom aan met een foldertje om te bezuinigen op het elektriciteitsverbruik, zeker tussen 11 en 15u. In het foldertje staan allerlei tips om energie te besparen, zeker tijdens de piekuren, want het is een feit dat de gemiddelde Griek niet goed geinformeerd is hoe hij energie kan besparen (en dus ook een lagere elektriciteitsrekening moet betalen).
Of het veel gaat uithalen is niet zeker: we zijn totnogtoe weliswaar gespaard gebleven van een grote blackout (zoals men dat hier noemt), maar ik zie werkelijk niemand op zijn energieverbruik letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *