Kunst en vrije meningsuiting

Het doek is gisteren gevallen voor de internationale kunstbeurs Ars Athina, en dat is gebeurd met behoorlijk wat poeha. Na een anonieme klacht is de politie binnengevallen in de tentoonstellingsruimte en heeft ze een werk in beslag genomen omdat het onzedig zou zijn. Het betrof erotische afbeeldingen die begeleid werden door muziek. Niet zo maar een deuntje, maar wel het Griekse nationale volkslied. En dat stoot heel wat mensen tegen de borst. En het is hier niet bij gebleven: de organisator van de tentoonstelling is gearresteerd en vandaag voorgeleid.
Het voorval doet denken aan de Atheense OUTLOOK tentoonstelling van 2003, toen een werk van de Belgische kunstenaar Thierry de Cordier werd weggehaald omdat er o.a. een mannelijk geslachtsorgaan en een kruis op afgebeeld stonden. Ook toen is de artistiek directeur gearresteerd en nadien vrijgesproken.
Vanuit de kunstwereld wordt heftig gereageerd op de “Middeleeuwse mentaliteit”. Een andere kunstenaar heeft zelf zijn werken verwijderd uit protest. De Griekse minister van Cultuur reageerde diplomatisch: “Het werk mag dan niet mijn voorkeur wegdragen, de kunstenaars moeten de mogelijkheid en de vrijheid hebben om te creëren. De burgers hebben het recht om een kunstwerk te verguizen of niet, wanneer ze geloven dat onze nationale symbolen voor schut worden gezet.”
Voor de lezers die Grieks kennen: hier ziet u het nieuwsbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *