Britten en Italianen

Athens_final_2007Vanochtend, op het plein van Omonia, zag ik ze met de wanhoop in de ogen: Britse voetbalsupporters die hopen een kaartje te vinden voor de Champion’s League finale tussen Liverpool en AC Milaan morgen in het Olympisch Stadium van Athene. Er zijn namelijk geen tickets meer te vinden en de zwarte markt tiert welig: er wordt tot 3.000 € of meer neergeteld voor een plaatsje. Blijkbaar zijn de meeste tickets niet tot bij de voorverkoop geraakt. Soweiso zullen heel wat zitjes worden ingenomen door sigarenrokende, champagnedrinkende aandeelhouders van weet ik veel waar.
Heel Athene is ondertussen in de ban van koning voetbal (en Grieken zijn zo al voetbalgek). Sponsors gaan zich te buiten aan stunts. De hotels waar beide teams verblijven (AC Milaan aan de kust in Kavouri en Liverpool in Kefalari in het noorden van de stad) worden belegerd door fans. Britten met bierblikken in de hand staan de hele dag te zingen op het Syntagma-plein en vormen echt wel een attractie voor Grieken die dit gedrag niet gewend zijn (het is in ieder geval prettiger om zien dan de geweldscènes van de voorbije maanden op de Griekse voetbalvelden).

Of het allemaal rustig en vredelievend zal blijven, is niet zeker. 10.000 politieagenten zijn op de been om alles in goede banen te leiden. Britse politie assisteert hen hierbij: die hebben immers alle gegevens over de oproerkraaiers.
Er zal overigens een nieuw “wapen” in gebruik worden genomen: een soort geweer dat kogels afschiet die een brandende materie bevatten. Het zou flink pijn kunnen doen. De wapens komen trouwens uit … België.
Het valt nu af te wachten of de politievakbond morgen acties gaat houden of niet. Er is een protestmars (geen staking) aangekondigd, maar de minister van Openbare Orde heeft opgeroepen om daar van af te zien wat het zou het imago van Griekenland niet ten goede komen. Maar de voorbije maanden lijkt het of er een loopgravenoorlog bezig is tussen politie en ministerie, dus het is lang niet zeker of er gevolg zal worden gegeven aan deze oproep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *