597€

Dat is het basisloon van een Griekse politieman. De voorbije weken is de efficientie van de Griekse politie wel vaker op de korrel genomen. Bij supportersgeweld tussen fans van Panathinaikos en Olympiakos kwam de politie erg (te)laat tussenbeide. In november werd een onschuldige Cypriotische student die toeschouwer was van een protestmars, in het ziekenhuis gemept. Sinds de oproerpolitie bijzonder hard optrad tegen demonstranten in de wekelijkse protestmarsen van studenten, lijkt het wel of de anarchisten van de wijk Exarcheia (waar mijn kantoor ligt) er een sport van maken om blitzacties te voeren waarbij kantoren van ministers en politiebureaus worden bestookt met molotov cocktails. Agenten staan gewoon toe te kijken op dergelijke taferelen, maar is dat verwonderlijk met een hongerloon? Een drietal weken geleden werd een bewaker van de voorzitter van het Hoogste Gerechtshof van zijn geweer beroofd (hij zou het al bibberend hebben overhandigd aan zijn overvallers: ook bewakers verdienen niet erg veel). En vorige week werd een politiekantoor beschoten en werden kogels gevonden van een dergelijk geweer.
De minister van Openbare Orde, Vyron Polydoras is erg rad van tong en klinkt heel academisch (de helft van de Grieken begrijpt zijn taalgebruik niet), maar slaagt er niet in om de politie motiveren om meer te doen.
De spanning tussen minister en ordediensten stijgt dan ook: de politie heeft al aangekondigd om actie te voeren tijdens de finale van de Champions League, die op 23 mei in het Olympisch Stadium wordt gehouden. Het gaat niet om een staking (hoewel dat het typisch Griekse protestmiddel is), maar wel om een protestmars om betere werkomstandigheden te vragen. De publiciteit zullen ze alleszins mee hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *