Sea Diamond

Het is ondertussen 3 weken geleden dat het cruiseschip Sea Diamond is gezonken in de caldera van Santorini. De persstorm is wat geluwd en we kunnen nu alvast een paar feiten op een rijtje zetten.

  • De Grieks-Cypriotische eigenaars kunnen rekenen op een schadeloosstelling van de verzekering van 55 miljoen dollar (20 miljoen meer dan de kostprijs). De eigenaars zien daar echter geen cent van als blijkt dat ze het schip met opzet hebben laten zinken.
  • De kapitein van het schip heeft de volle verantwoordelijkheid voor het ongeluk op zich genomen.
  • Het is niet duidelijk wie het bevel heeft gegeven om het schip naar diepere wateren te slepen om het daar te laten zinken. Een schipper uit Santorini, die mee hielp met de evacuatie, beweert dat het schip had kunnen worden gered als het naar een ondiepe plaats vlakbij was gesleept.
  • De zwarte doos is teruggevonden en wordt geanalyseerd. Gevreesd wordt dat dit door de schade  een bijna onmogelijk karwei zal zijn.
  • Begin volgende week wordt de brandstof (verschillende duizenden tonnen) uit het wrak weggepompt. Zo moet een ecologische ramp worden vermeden. Desondanks zijn er nog een massa toxische stoffen in het wrak aanwezig en die kunnen niet zomaar worden verwijderd.

De eigenaars van het schip hebben het voorbije jaar wel meer ellende gezien:

  • 7 mei 2006: het cruiseschip Calypso wordt naar Southampton gesleept nadat een brand is uitgebroken aan boord.
  • 31 augustus 2006: 27 passagiers van het cruiseship Ivory hebben een virale infectie opgelopen. Ze lijden aan diarree, hoe koorts en moeten overgeven.
  • 29 oktober 2006: in Korkyra Palace Hotel op Korfoe sterven 2 Britse kinderen als gevolg van koolstofmonoxyde vergiftiging (zo goed als onbekend in Griekenland). Het hotel ziet zijn vergunning ingetrokken, maar was afgelopen Pasen illegaal open. Ondertussen heeft het een nieuwe licentie bemachtigd.

Terug naar de Sea Diamond: er is ondertussen nog steeds geen spoor van de 2 vermiste Franse passagiers. Een diepzeerobot is er in geslaagd om beelden te maken van de cabine waarin ze verbleven, maar op de beelden was niets te zien. De Grieken beginnen ondertussen flink te twijfelen aan de juistheid van de verklaring van Anne Allain, de vrouw wiens man en dochter zijn verdwenen. Dat werd zelfs gesuggereerd Minister van Zeevaart Manolis Kefaloyiannis.
In zijn verklaring maakte hij duidelijk dat de passagierslijst van de Sea Diamond aangeeft dat 2 toeristen niet meer aan boord zijn gekomen na het aanmeren in Heraklio (Kreta). Ook vroeg Kefaloyiannis zich af waarom de francaise meer dan 4 uur heeft gewacht om te melden dat haar man en dochter waren vermist.
De pers maakte gewag van een plan om de verzekering op te lichten. Anne Allain beweerde dat haar cabine razendsnel onder water liep. Maar de leden van kustwacht zeggen dat ze niet 1 passagier hebben gezien met natte kledij of zelfs met natte schoenen. Ook zouden er op de dag van het ongeluk en de dag voordien slechts 2 maaltijden naar de cabine zijn gebracht, in plaats van 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *