Parthenon friezen

Melina Mercouri heeft er tijdens haar ambstermijn als Grieks minister van Cultuur een halszaak van gemaakt: de Parthenon Friezen in het Brits museum (ook gekend als Elgin Marbles of Parthenon Marbles) moeten worden herenigd met het Parthenon, want ze zijn destijds illegaal verwijderd.
Het Brits Museum heeft zich altijd tegen dat idee verzet; eerst omdat ze vonden dat de friezen beter af waren in het museum in plaats van in de met smog vervuilde Atheens lucht (iets wat professor Anthony Snodgrass van de universiteit van Cambridge ten zeerste betwijfelt), en ten tweede omdat het feit of de friezen illegaal werden verwijderd, in vraag kan worden gesteld.
Griekenland blijft aandringen op de teruggave en heeft ondertussen al een nagelnieuw museum aan de voet van de Akropolis gebouwd, met een immense lege zaal, die bewust zo wordt gehouden om aan te tonen dat de friezen ontbreken.


Maar sinds vorige week scheen er een verandering in de houding van het Britse museum te zijn gekomen: Neil McGregor, de directeur, gaf aan dat de friezen, net zoals elk ander object uit de verzameling van het museum, zou kunnen worden uitgeleend voor 3 tot zelfs 6 maanden. Voorwaarde is wel dat Griekenland moet erkennen dat de friezen eigendom zijn van het Brits Museum. De Griekse regering was erg opgezet met deze uitspraak, en zegt dat ze de kwestie van eigendom nooit in vraag heeft gesteld, maar dat schijnt volgens de Britten dan weer niet te kloppen. Of dit nu een doorbraak kan worden genoemd, is niet zeker, maar het lijkt me toch dat we weer een stapje dichter zijn bij een oplossing. En ondertussen kunt u, zoals ik eerder al had geschreven, de petitie die de teruggave eist nog steeds ondertekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *