Toerist in eigen land

De lente is in volle swing en stilaan begint zich de vraag op te dringen: “waar gaan we dit jaar op vakantie?”. Uiteraard in Griekenland, maar waar precies? Laat er de afgelopen 4 dagen nu net een toeristische beurs zijn geweest in Athene: Touristisch Panorama. Alle streken van Griekenland staan er met een stand en bieden gratis brochures, video cd’s, dvd’s e.d. aan. Misschien konden we daar wel wat inspiratie op doen. En inspiratie hebben we! Mijn god: 352 stands, hoewel niet allemaal van Griekenland! We zagen ook China, Oezbekistan, Tunesie, Polen en Rusland. Ook ferriemaatschappijen en organisatoren van cruises waren er (zoals de eigenaar van de onlangs gezonken Sea Diamond die, zoals verwacht, op weinig belangstelling kon rekenen).
In ieder geval werd het me duidelijk dat een mensenleven niet genoeg is om heel dit prachtige land te zien. Bossen, wilde natuur, besneeuwde bergen, watervallen, kayak, rafting, zweefvliegen, parapente, zeilvakanties, strandvakanties, agrotoerisme, …. noem maar op. Van Alexandroupolis tot Kalamata en van Kastoria tot Kastelorizo. We zijn met 15 kilo promotiemateriaal naar huis gegaan. Daar zitten heel veel visitekaartjes van hotels en kamers tussen: die zouden ooit wel eens van pas kunnen komen.

Maar de stands hadden niet alleen audiovisueel materiaal: overal werden locale producten in de kijker gezet. We hebben ontzettend veel wijn geproefd, tsipouro en tsikoudia (beiden een beetje te vergelijken met grappa) gedronken en hapjes en zoetigheden van over heel Griekenland verorberd. Met mate weliswaar, want als je niet oppast, stommel je gewoon halfdronken naar het nabijgelegen metrostation.
De toeristische beurs is een prachtig uithangbord voor Griekenland. Grieken zelf gaan bijna uitsluitend in hun eigen land op vakantie, dus dat is een grote markt. Maar dit soort beurs zou eigenlijk ook in het buitenland moeten te zien zijn. Het is een jaarlijkse organisatie dus als u volgend jaar rond 20 april in het land bent, dan moet u zeker eens langs gaan. Om dan misschien meteen te beslissen dat u vanaf dan elke vakantie in Griekenland zult doorbrengen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *