Smak Smak

Grieken zijn een mediterraan volk en dat maakt hun dan ook warmbloediger. Ook in de dagdagelijkse omgang merk je dat: ze staan dichter bij je als ze praten of op de metro staan te wachten, ze betasten je ook makkelijker, en bij een ontmoeting wordt steevast gekust. Vrouwen onder elkaar, vrouwen en mannen en ook mannen onder elkaar: de kus is als begroeting en ter afscheid. Ze geven elkaar overigens geen 3 kussen, zoals de Vlamingen, maar wel 2; te beginnen op de rechterwang.
Dit slechts als inleiding op het volgende: op Grote Donderdag (of Witte Donderdag, zo u wil) wordt er niet gekust. Waarom dat niet het geval is, had ik tot nog toe niet kunnen achterhalen. Omdat velen op die bewuste donderdag ter communie gaan (geen hostie, maar wat wijn op een lepeltje – voor de gehele parochie!) denken ze dat het nadien een zonde is om een medemens een kus te geven.
Dat blijkt niet te kloppen, heb ik gisteren vernomen: kussen op Grote Donderdag doet namelijk denken aan de kus die Judas aan Christus heeft gegeven. En omdat die kus het symbool van verraad is geworden, kussen gelovige Grieken niet op de donderdag voor Pasen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *