Parkeren – deel 3

Parkeren
In november is er in Athene een nieuw parkeersysteem ingevoerd: het betalend parkeren. Ik stond er destijds erg sceptisch tegenover en ik dacht dat het systeem geen lang leven zou beschoren zijn. Edoch, het is begin april en nog steeds werkt het: misschien omdat de politie het systeem ook in de praktijk brengt (en dus boetes uitschrijft en int).
Vorige week heb ik zelf voor het eerst zelf betaald om te parkeren in het centrum van Athene (ik ga doorgaans met het uitstekend openbaar vervoer).  Het viel me meteen op dat er in de buurt van het Monastiraki-station veel parkeerplaatsen vrij waren. Het betalend parkeren schrikt dus blijkbaar af.

Met uw goedvinden leg ik het systeem even uit: misschien huurt u ooit een auto in Athene en moet u ook betalen. U koopt een kraskaart aan elke kiosk. U kunt tot 3 uur parkeren: de kaarten kosten 50 cent (voor een half uur) tot 6 € (voor 3 uur). Zoals u ziet (klik op de foto om de grote versie te zien) dient u te krassen. Dat is even zoeken. U krast de dag, de maand, de datum, het uur en de minuten (tijdstip van aankomst, uiteraard). Vervolgens legt u de kaart op het dashboard. Een parkeerwacht controleert de kaart met een barcodelezer (geavanceerd, niet?).
Het systeem geldt tijdens de week van 09:00 tot 21:00 en op zaterdag van 09:00 tot 16:00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *