McVasten

De snelle hap is erg populair in Griekenland. Het land mag zich trouwens beroepen op een wereldberoemde snack: de pita (gekend onder die naam in Vlaanderen). Een rond plat broodje wordt opgekruld in de ene hand en met de andere hand stopt men er vlees, tomaat, tzatziki, uienringen en friet in. Het geheel wordt opgerold en uit het vuistje gegeten. Hier in Athene noemt men dit een souvlaki, maar in Thessaloniki is een souvlaki een brochette.
Hoe dan ook: de Amerikaanse keizer van de fastfoodketens is in veel landen marktleider, maar in Griekenland schijnt dat niet te lukken. McDonalds slaagt er niet in om hier zijn smaak op te dringen. Misschien komt het uit een soort van nationale trots, maar Grieken eten veel vaker in een Griekse fastfood-restaurant. Dus moeten de Amerikanen noodgedwongen de Griekse smaken en combinaties overnemen. Je kunt er ondertussen allerlei Griekse gerechten vinden, naast de gekende burgers, maar toch komen de Grieken nog niet massaal toestromen. Misschien is de smaak niet helemaal juist?
In de periode voor de vasten is er nog een extra menu bijgekomen: McSarakosti (Sarakosti is Grieks voor vaste, en u herkent ongetwijfeld de parallel met Pentecost, een ander woord voor Pinksteren): een snelle vastenhap: groenten, week- en schaaldieren en octopussen en kalamaria. Er is niet 1 burger tussen te vinden. Of het klanten zal lokken, weet ik niet. Mij ziet u er in ieder geval nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *