Vrouwenrechten

Vandaag is het international vrouwenrechtendag. Hoe zit het eigenlijk met de situatie van de vrouwen hier in Griekenland? De tijd dat u een oud vrouwtje met een bussel sprokkelhout kreunend over de weg ziet gaan, terwijl haar man achter haar fluitend op de ezel zit, is al lang voorbij.
Volgens de eurobarometer hebben de Griekse vrouwen de laagste vruchtbaarheidsgraad van Europa: gemiddeld krijgt de Griekse vrouw 1,28 kinderen. Ze heeft ook veel meer kans om werkloos te zijn: het percentage bedraagt 13,3% en dat is het hoogste in de hele EU-27, uitgezonderd Polen. De werkloosheidsgraad bij Griekse mannen bedraagt 5,4%, waarmee de kloof tussen mannen en vrouwen hier uitzonderlijk hoog is. Bovendien werken veel vrouwen ook nog eens deeltijds, waardoor hun inkomen danig lager ligt dan dat van de mannen.

Hoe worden deze cijfers geinterpreteerd? De scholingsgraad van de Griekse vrouwen zou erg laag liggen, zeker wat betreft het gebruik van computer betreft. 6 op 10 Grieksen tussen 16 en 74, hebben nog nooit een computer gebruikt. 22,3% van de vrouwen heeft wel een diploma hoger onderwijs op zak. Verder heeft de Griekse vrouw weinig vertrouwen in kinderopvang (zowel prive als in overheidshanden) en daarom beslist ze al gauw om thuis te blijven, of om deeltijds te werken, zodat ze voor de kinderen kan zorgen. De grootouders steken altijd een handje toe.
Waarom ligt de vruchtbaarheidsgraad zo laag? Minder en minder gezinnen beginnen aan kinderen wegens financiele redenen. Velen zien de toekomst weinig rooskleurig in en durven niet eens aan kinderen denken. En als ze dat toch doen, kunnen ze in hun kleine woningen vaak geen 2 kinderen grootbrengen.
Goed nieuws is wel dat Griekse vrouwen gemiddeld 81,5 jaar oud worden. Dat is niet zo veel als de gemiddelde leeftijd voor Belgische vrouwen (82,4). Misschien omdat het mediterraans dieet hier minder en minder gevolgd wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *