Moord, overspel en geld verduisteren

Slechts 1 kwestie beheerst het nieuws in Griekenland de voorbije 10 dagen: de dood van Yiannis Bartholomaios. Niet dat het zo een bekend figuur was, maar de hele kwestie rond zijn overlijden, heeft echt wel een doos van Pandora geopend. Bartholomaios, op zijn 66ste, was namelijk de directeur-generaal van IKA, de grootste sociale kas van Griekenland. Vroeger was hij nog secretaris van de huidige regeringspartij Nea Dimokratia (u kunt zich voorstellen hoe hij aan zijn post is geraakt). 10 dagen geleden vond men hem terug in een trappenhal van een flatgebouw, hevig bloedend en neergeslagen met een stuk marmer. Moord, zo leek het, maar wie was de dader?
Die kwam zich na 2 dagen aangeven. De man in kwestie had Bartholomaios een flink pak rammel gegeven na een uit de hand gelopen ruzie. Die ruzie had alles te maken met het feit dat Bartholomaios er een relatie op nahield met de vrouw van de dader (en daar ook flink kon over pochen), 47 jaar oud, die de secretaresse van Barthomolaios was. Van hem kreeg zij de vrijgeleide
om met enorme budgetten te jongleren, hoewel ze daar de opleiding niet
voor had (ze heeft gewoon middelbare school af gemaakt). Ze werd daar blijkbaar goed voor beloond, te oordelen aan haar smaak (en prijs) van kledij en aan het feit dat ze een erg dure flat bewoonde. De dader had een en ander begrepen, had een detective ingehuurd en was dan met het bewijsmateriaal op zijn rivaal af gestapt.

Blijkt nu dat de dader niet de bedoeling had om de ander te doden (en de wetsdokter schijnt dat nu ook toe te geven: Bartholomaios is niet overleden aan zijn verwondingen, maar aan een hartaderbreuk). Ondertussen krijgt de dader steunbetuigingen van zijn collega’s, en er zijn zelfs bussen vanuit zijn dorp ingelegd om hem bij te staan in de rechtszaal! Het Griekse volk kiest massaal de zijde van de hoorndrager, die ondertussen de echtscheidingsprocedure vanuit zijn cel heeft ingezet.
Vorige week werd er een enquete gehouden. Zelf kreeg ik ook telefoon:
– wie denkt u dat er fout is in de hele zaak?
– vindt u ook dat Bartholomaios zijn positie misbruikte om er een minnares op na te houden?
Ik moest zowaar even denken aan de Clinton-affaire. De zaak wordt zo fel opgeblazen dat het niet mooi meer is. Maar dit voorval toont wel de malaise en de corruptie aan die er in de openbare sector heerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *