Roken

Het zal u wellicht niet verbazen, maar Grieken zijn de zwaarste rokers in de EU25. EU commissaris Markos Kyprianou, die vroeger zelf 2 pakjes per dag rookte, heeft het met cijfers aangetoond. Grieken roken gemiddeld 23,2 sigaretten per dag en 47,4% van de mannen en 39,6% van de vrouwen pompt zijn longen vol rook. In Griekenland ligt de taks op sigaretten ligt erg laag. Daarmee wil de regering de tabaksplanters behagen (blijkbaar zijn zij een belangrijk electoraal segment).
Roken is al langer verboden op de trein en bus en Grieken houden zich daar aan. Sinds 2002 is er ook een rookverbod in openbare ruimtes, banken, hospitaals (inderdaad!), apotheken en scholen. Er mag ook niet worden gerookt in een taxi en café’s en restaurants hebben aparte zones voor niet-rokers. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit verbod in de praktijk wordt toegepast. Taxichauffeurs roken steevast, en de beleefdheidscursus die ze hebben gevolgd in de aanloop naar de Olympische Spelen heeft blijkbaar nog weinig effect: ze vragen zelfs niet meer aan de klanten of ze er eentje mogen opsteken. De rookvrije zones worden nauwelijks nageleefd. In principe mag er op kantoor niet worden gerookt, of moet er op zijn minst een rookkamer zijn. Ook daar zie ik niets van (enkel toen ik voor de Olympische Spelen werkte, zag ik dat werkelijk toegepast). Ik moet hier vragen aan mijn collega’s om niet te roken. Controle zoals in België is er helemaal niet.
Het is dus zeer de vraag hoe het rookgedrag hier kan worden veranderd. Grieken weten dat roken slecht is voor de gezondheid. 81% is voor een rookverbod (zeggen ze), maar de sigaret is voor de meesten een middel “tegen de stress”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *