Kwakzalverij

Grieken zijn in mijn ogen tamelijk goedgelovig, soms zelfs op het naieve af. Als je iets overtuigend genoeg uitlegt, geloven ze je gemakkelijk. Ik bedoel dat niet negatief: het geeft hen, gepaard met oprechtheid, een extra charme, die u hier op vakantie wellicht al wel ervaren heeft.

Maar toch is dat niet altijd ideaal. Een paar dagen geleden kwam een charlatan op de openbare omroep verkondigen dat je een sapje kunt koken van olijfbladeren waarmee je kanker geneest. Nu zijn olijven en olijfolie zijn goed voor het hart, de huid, nagels, haar, en ze zouden ook nog eens darmkanker kunnen voorkomen. Olijven en olijfolie bevatten wel erg veel calorieën; je wordt er dus dik van als je niet uitkijkt. Maar olijfbladeren?
De gevaren zijn van deze naiviteit zijn groot: nooit is de geschiedenis is er melding gemaakt van sap van olijfbladeren, dus de bijwerkingen van het drankje zijn niet gekend, maar het is bijna zeker schadelijk voor de gezondheid. Als de kankerpatiënten daarbij ook nog eens hun gewone behandeling stoppen (wat het geval is), kan dat zeker niet goed zijn!

Er zijn een heel aantal mensen die nu misbruik maken van de goedgelovigheid van anderen. Niet iedereen kan gemakkelijk aan olijfbladeren geraken, zeker niet als je in de stad woont. Dus worden er nu massaal takken en bladeren aangesleept, die voor 100-en euro’s worden verkocht. Het is te gek voor woorden, het lijkt op een grap, maar dat is helaas niet het geval. U leest er meer over, hier bij de BBC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *