Weerbericht

Terwijl de Verenigde Staten en Canada een koudegolf kennen, wil het hier in Griekenland niet echt winteren. Nu is de winter in Attica doorgaans wel zacht, maar dit jaar is het uitzonderlijk. Begin november kenden we een bizarre koudeprik, maar sindsdien hangt het kwik in de Griekse hoofstad overdag rond de 18 graden. Regen is er al in weken niet meer gevallen (ja, in de winter regent het hier, en behoorlijk fel zelfs). Meteorologen spreken van 80% minder neerslag in vergelijking met vorig jaar! Dat belooft weinig goeds voor de zomer.
Uiteraard heeft het uitzonderlijke weer een weerslag op de natuur: de amandel- en perzikbomen staan al volop in bloei, ruim een maand voor dat normaal gezien het geval is. De Griekse beren (niet metaforisch bedoeld: er zijn echt wel beren in Griekenland) zijn nog steeds klaarwakker: hun winterslaap is nog niet begonnen. Schapen en geiten geven te weinig melk. De monding van de rivier Evros wordt normaal gezien bezocht door talrijke trekvogels die de koude in het noorden ontvluchten: dit jaar zijn ze nauwelijks te zien. Huisdieren worden getroffen door ziektes die normaal gezien alleen maar in het voorjaar of de zomer voorkomen.
Een beetje onrustwekkend als je het zo bekijkt. Toch wordt ons gezegd dat dit soort fenomenen zich al eerder heeft voorgedaan, dus het is niet noodzakelijk een gevolg van het broeikaseffect.
Dus misschien hoeven we ons geen zorgen te maken. Maar ik vrees toch voor een zomer waarin we gaan moeten opletten met het waterverbruik. Als het weer niet dringend verandert, bestaat de kans dat we dit jaar weer waterquota krijgen opgelegd, net zoals midden de jaren 90 wel eens gebeurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *