Stemmen

Goed dat Karel De Gucht er me eerder deze week met een e-mail deed aan herinneren, want het was me bijna ontgaan. Voor 1 februari dit jaar dienen alle Belgen die geregistreerd zijn op de ambassades in het buitenland, zich in te schrijven voor de federale parlementaire verkiezingen. Ik had de brief met het bijgevoegde formulier al ontvangen in december, maar met de feestdagen tussendoor, was ik dat bijna vergeten.
We zijn als Belgen in het buitenland verplicht om te stemmen bij de federale verkiezingen (niet bij de gemeenteraadsverkiezingen). Er zijn 5 manieren waarop we kunnen stemmen:

  • persoonlijk in België
  • bij volmacht in België (maar dan moet je je inschrijven in de zelfde gemeente waar de gevolmachtigde is ingeschreven)
  • persoonlijk in de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging
  • bij volmacht in de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging
  • per briefwisseling

Ik zal persoonlijk stemmen (de ambassade in Athene is niet al te ver), maar ik kan me voorstellen dat landgenoten die bvb. op een eiland wonen, dat veeleer per briefwisseling zullen doen. In ieder geval stemmen we 1 dag voor de Belgen in België (op een zaterdag dus).

Maar voor wie? Ik volg nog wel een beetje de actualiteit in België, via het internet en via de satelliet, maar ik vind het niet gemakkelijk om een geïnformeerde beslissing te nemen. Bovendien zijn een heel aantal Belgische politieke kwesties erg ver van mijn bed. En kwesties die wel
van belang zouden kunnen zijn voor Belgen in het buitenland, zijn in geen enkel  verkiezingsprogramma terug te vinden. Dus, als u het geen al te groot taboe vindt (want politieke voorkeur is iets waar een Belg niet mee te koop loopt, in tegenstelling tot een Griek) om het hier een suggestie doen, dan kan dat altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *