Slechte verliezer

Vooreerst een gelukkig nieuwjaar aan iedereen. Moge 2007 gezondheid, liefde en een beetje afkoeling (op aarde en in sommige hoofden) brengen.

Het nieuwe jaar is hier al een uurtje langer bezig dan in België. Tot middernacht blijven de Grieken thuis, eten ze en spelen ze gezelschapsspelletjes of kaart. Daarna gaan ze massaal de straat op tot in de vroege uurtjes.
In Athene ging de overgang gepaard met muziek op het Syntagma-plein en massa’s vuurwerk. Hier bij ons in Piraeus was het veel soberder.
Vandaag beginnen namelijk de in oktober verkozen burgemeesters aan hun nieuwe ambtstermijn. De ex-burgemeester van Piraeus, Agrapidis, die zijn ontgoocheling in oktober niet kon verbergen, liet zien wat voor een slechte verliezer hij is.

De inwoners van Piraeus hadden tot 24 december zelfs geen kerstboom op het centrale plein van de stad. Agrapidis beweerde dat er geen geld was. Een aantal gemeenteraadsleden hebben toen aan een paar touwtjes getrokken en uiteindelijk stond er op kerstavond toch een boom. Maar er is blijkbaar niet aan touwtjes getrokken voor oudejaar. De vorige jaren hadden we hier aan de jachthaven optredens van o.a. Helena Paparizou en Sakis Rouvas, gevolgd door een immens vuurwerk. Dit jaar niks. Gelukkig zorgden om middernacht de ferrieboten voor een concert en staken bewoners hun eigen vuurpijlen af. De kerkklokken luidden overal, dus het bleef toch enigszins feestelijk. Maar Agrapidis moet niet op herverkiezing rekenen als hij binnen 4 jaar weer wil opkomen. Grieken vergeven hun politici veel, maar als iemand uit rancune of gierigheid geen feest wil geven, wordt dat afgestraft aan de stembus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *