Meidag

1 mei vandaag, en zoals bij het begin van elke maand wensen de Grieken elkaar een “kalo mina” (καλό μήνα) of een goede maand. De betekenis van 1 mei kennen we allemaal en die is niet anders in Griekenland. Hier riep de dictator Ioannis Metaxas (link) deze dag uit als een officiële feestdag in 1937, en hij noemde zich daarbij tegelijkertijd de “eerste arbeider” van het land.
Vandaag wordt ook de 100ste geboortedag van de dichter Yiannis Ritsos (link) herdacht. Ritsos was één van de grootste dichters van Griekenland. Hij werd geboren op 1 mei 1909 in Monemvassia en werd vaak vervolgd voor zijn politieke overtuiging – hij had communistische sympathiën. Tijdens de Griekse burgeroorlog en tijdens de militaire junta werd hij voor langere periodes verbannen naar de verafgelegen eilanden Limnos, Leros en Makronissos (over de heropvoedingskampen voor linkse sympathisanten op dat laatste eiland is trouwens recent een documentaire gemaakt – meer informatie op deze link). Hij is vaak genomineerd geweest voor de Nobelprijs literatuur, maar hij heeft die nooit gewonnen (zijn landgenoten Seferis en Elytis hebben die wel gewonnen).
Vanaf 5 juli deze zomer zal er een tentoonstelling worden geopend in Monemvasia en concerten zullen eveneens worden georganiseerd. Verder wordt er helaas redelijk weinig ruchtbaarheid gegeven aan dit jubileum, wellicht omdat de teksten van Ritsos nog altijd als bedreigend kunnen worden beschouwd door sommigen.
Eén van de bekendste werken van Ritsos is de Romiosini (de verklaring van dit woord vindt u op deze link), een werk dat op muziek is gezet door Mikis Theodorakis, ook een man met communistische ideeën, die eveneens verbannen is geweest naar verafgelegen eilanden. Het is dan ook niet toevallig dat deze Romiosini werd opgevoerd na de val van de junta, en dat bijna alle Grieken de teksten uit het hoofd kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *