Vestzak – Broekzak?

Hoe zou het nog zijn met Olympic Airlines, de Griekse luchtvaartmaatschappij? Vorig jaar nog besliste de Europese Commissie dat Olympic meer dan 700 miljoen euro aan illegale subsidies had ontvangen. In een arrest stond dat die moesten worden terugbetaald aan de Griekse staat. Er volgde een hele soap waarbij de maatschappij zou worden geprivatiseerd. 4 bedrijven waren geïnteresseerd, er werd een hele procedure opgezet om de verkoop vlot te laten verlopen en op het laatste moment bevriest de regering de hele toestand. Wellicht te bang voor de politieke kost (elke werknemer van Olympic wordt door de staat betaald en is lid van een of andere machtige vakbond)?
In de lente van dit jaar kwam er dan een aankondiging dat de maatschappij van naam zou veranderen. Een bizar idee, want de naam Olympic is wellicht nog het meest van al waard. En sindsdien is het stil geworden.
Tot eergisteren: toen kende een Griekse rechtbank 563,9 miljoen euro toe aan Olympic als compensatie voor diensten geleverd aan de Griekse staat, die nooit waren betaald. Het gaat om vluchten naar afgelegen eilanden, die legaal gesubsidieerd zijn, maar nooit werden betaald, om het vervoeren van Grieks overheidspersoneel en om de verhuis naar een nieuwe luchthaven (in 2001).
Mij komt het gewoon als een sluwe manier over om de boete van de Europese Commissie te ontlopen. En het mag duidelijk zijn dat de Griekse overheid niet van plan is om ooit de luchtvaartmaatschappij van de hand te doen. Eens kijken of Brussel dit staaltje van creativiteit zal aanvaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *