Stinkende Kerst

Ziezo, onze kerstboom staat er. In tegenstelling tot onze buren (en de meeste Grieken), is de kerstversiering bij ons erg laat uitgepakt. Maar ik ben dan ook nog niet in de kerstsfeer. In een stad waar in december de dagtemperatuur nauwelijks onder de 15 graden zakt, is het moeilijk voor een “noorderling” om de traditionele kerst te ervaren. Nochtans probeert men de sfeer er echt wel in te krijgen: overal hoor je de kerstliederen, zie je kerstmannen en de typische verlichting, maar het voelt helemaal fout aan. Iedereen loopt al te stressen om een goedkope kalkoen te vinden (de prijzen swingen de pan uit). Grieken nemen massaal (en vaak hersenloos) de Amerikaanse kerstgewoontes over, ondanks dat ze zelf veel tradities en kerstliederen hebben (ik heb er u vorig jaar –hier en hier– al over bericht).
Bijgevolg getuigt de meeste kerstversiering hier zelden van goede smaak (eerlijkheidshalve is ze dat ook niet altijd in België). De balkons van de grijze flatgebouwen worden vol flikkerende lampjes en lichtgevende kerstmannetjes gehangen. Vaak spelen die dingen dan ook nog eens deuntjes de hele nacht door: om knettergek van te worden.

Maar dat is niet de reden waarom de titel van deze post “stinkende kerst” is. Het is namelijk eindelijk zo ver: de stortplaats van Athene is overvol, er kan geen niks meer bij. Het vuilnis kan dus niet worden opgehaald en er is geen beterschap op komst. Er is namelijk geen nieuwe stortplaats. De regering heeft weliswaar het contract om een nieuwe stortplaats te bouwen aan een firma toegekend, maar de concurrerende firma’s -die ook een bod hadden uitgebracht voor de aanleg- zijn het niet eens met de beslissing en vechten de toekenning van het contract aan voor de Raad van State. Dat zorgt voor een aanzienlijke vertraging.
Er zijn manieren om de procedure te versnellen, maar dan moet de regering onpopulaire maatregelen nemen en die zouden stemmen kunnen kosten. Dus doet niemand wat en blijft het vuilnis nu al 2 weken op straat liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *