Flandra

De RTBF-grap over de splitsing van België haalt het nieuws niet in Griekenland. (Correctie 16-12-2006: ze haalde het Griekse nieuws wél, maar het item was verbannen naar een hoekje in een laatavondjournaal. Een Griekse vriend vroeg me om de kwestie uit te leggen, want hij begreep er geen snars van). En als ik het al vermeld, ziet men er hier de grap niet van in. Het zal dan wel aan het absurde gevoel van de Belgen liggen,  zeker? Grieken weten dat er 2 talen worden gesproken in België. Ze weten ook dat die talen Frans en Vlaams zijn, maar ze denken dat de meeste Belgen Frans spreken. Als ik zeg dat mijn moedertaal Vlaams (Flamandika) is, weten ze eigenlijk niet wat dat is. Ik zeg hen dan dat het eigenlijk Nederlands (Ollandika) is met een andere uitspraak (te simpel voorgesteld, maar goed) en ik vergelijk de toestand dan met het Grieks dat men in Griekenland spreekt en het Grieks dat men in Cyprus spreekt: in wezen dezelfde taal, maar er zijn flink wat verschillen in de uitspraak en woordenschat(Cypriotisch Grieks zou nog dichter bij het Oudgrieks aanleunen). Dat helpt al wel een beetje.
Ze weten echter niet wat Vlaanderen is, hoewel er een Grieks equivalent bestaat: “Flandra”, maar ze kunnen zich er zich niets bij voorstellen. Dat er regeringen bestaan voor beide landsdelen (om nog maar te zwijgen van Brussel) klinkt hen heel surrealistisch in de oren (“hoeveel eerste ministers hebben jullie dan?”).

Als ik dan uitleg dat we vaak onze eigen taal niet kunnen spreken in onze hoofdstad, of wanneer we soms in contact komen met de overheid (dat is nu wel hoe langer hoe minder het geval), dan beginnen Grieken wel te snappen waarom er problemen bestaan. Ze snappen dan weer niet waarom Vlamingen het niet goed kunnen vinden met Nederlanders (want die spreken toch dezelfde taal)?
Tsja, en als je dan de Belgische situatie langere tijd van op een afstand bekijkt, begin je toch wel te vervreemden van die problematiek. Ik moet zeggen dat het hele gedoe me siberisch koud laat. Ik zie er de grap niet van in en ik snap ook niet waarom politici meedoen aan dergelijke uitzending. Het was toch geen 1 april?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *