Polytechnio

Ik zit in het centrum van Athene en de helikopters cirkelen al uren boven onze hoofden. Vandaag wordt de inval van het junta-leger in de Polytechnio herdacht, zoals ik vorig jaar al berichtte. Elk jaar loopt deze herdenking uit op relletjes. Anarchisten maken misbruik van het universitair asiel (politie en leger mag de universiteiten niet betreden zonder toelating van de decaan) en gooien vanop het grondgebied van de universiteit molotov-cocktails naar de politie. Ook de universiteitsgebouwen zelf vallen steeds ten prooi aan vandalisme. Of dat nu echt anarchie is, betwijfel ik ten sterkste.
Daarom worden dit jaar de poorten van universiteit gesloten om 14u. Tegelijkertijd is er ook een politiemacht van 5000 man opgeroepen om de optocht van de universiteit tot aan de Amerikaanse Ambassade vlot te laten verlopen. Waarom de Amerikaanse Ambassade? Uit protest.

Reeds vanaf de eerste herdenking van de gebeurtenissen rond de Polytechnio werden de Verenigde Staten met de vinger gewezen: ze zouden achter de militaire junta van Papadopoulos hebben gestaan en in 1974 de Turkse inval in Cyprus hebben gesteund. Sindsdien is het anti-Amerikanisme in Griekenland alleen maar erger geworden, zoals een enquête van TNS ICAP in 63 landen aantoont. Griekenland is het meest anti-Amerikaans van de 63. Voor diegenen die geen Grieks lezen:

  • 87% van de Grieken vindt dat de Verenigde Staten een negatieve rol spelen om wereldvrede te bewaren (2 jaar geleden was dat nog 80%)
  • 79% van de Grieken gelooft dat de Verenigde Staten een negatief effect op het milieu hebben (in 2004 was dat nog 70%)
  • 78% ziet de rol van Amerika in de oorlog tegen terrorisme als negatief
  • 63% vindt dat Amerika een negatieve rol speelt wat betreft de economische ontwikkeling

1000 mensen werden telefonisch bevraagd, en de cijfers zijn duidelijk. Ik moet toegeven dat ik ook geen positief woord over de Verenigde Staten heb gehoord hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *