Het Heilige Licht

Ik heb het de voorbije jaren al wel eens gemeld (zie hier: http://standaard.typepad.com/en_nu_even_elders/2005/04/het_heilige_vuu.html): vandaag heeft de patriarch van Jeruzalem de heilige vlam ontvangen in de crypte van de kerk van het Heilige Graf. Die vlam wordt enkel aan de Griekse patriarch gegeven, door God, wat men hier als bewijs ziet van het feit dat de Grieks-Orthodoxe kerk de enige ware kerk is. Hoe het er aan toe gaat in Jeruzalem, ziet u hier:

en hier:

Er wordt gezegd dat je je niet verbrandt aan het heilige vuur:

De vlam is ondertussen al aangekomen in Athene (ze is ontvangen met presidentiële égards op een manier die fel doet denken aan de Olympische vlam). Gelukkig maar dat de patriarch eerder vandaag al die vlam heeft ontvangen, zodat alle Grieken ze op middernacht in hun bezit hebben. Sommigen zeggen dan ook dat de verrijzenis is gebeurd midden op zaterdag en velen doorbreken dan ook al de vasten en wachten niet tot middernacht om te eten.

Om middernacht trekt iedereen wel naar de kerk met een kaars en daar wordt die aangestoken door de heilige vlam. Nadien gaat het huiswaarts en met de vlam tekent men 3 maal een kruis boven de deurstijl (u heeft misschien ooit al wel de zwarte vlekken boven Griekse voordeuren bemerkt).
En we wensen elkaar hier dan een goede verrijzenis: Καλή Ανάσταση!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *