Taboes

Ik las gisteren in de krant de top 10 van taboes in België. Best wel interessant om dat eens te vergelijken met Griekenland, vond ik. Hier gaan we:

1.Zeggen hoeveel je verdient
Het grootste taboe in België. U kunt zich voorstellen hoe ik me in het begin voelde toen vele Grieken me op de man af vroegen hoeveel ik verdien. Rond je loon bestaat hier absoluut geen taboe. Ik weet perfect hoeveel geld mijn collega’s netto aan het eind van maand overhouden. En zelfs als je praat met vreemden, durven die je al wel eens vragen hoe veel je verdient (en ze zeggen er zelf ook bij hoeveel zij zelf verdienen).  Over loon praten is dus geen taboe.

2. Praten over erfenis
Een erfenis is Griekenland is meestal een huis. Ouders bouwen of kopen een huis voor hun kinderen. In de tijd van de alsmaar devaluerende drachme was onroerend goed de beste manier om te beleggen. Kinderen weten perfect wat ze erven, en ze weten het ook van elkaar. Omdat de huizen vaak op hun naam staan, moet alles jaarlijks op de belastingsaangifte worden ingevuld. Ook hier weer: geen taboe.

3. Tongkussen binnen de relatie
Dat is moeilijker voor mij om te beoordelen. Grieken nemen elkaar makkelijker eens vast en kussen ook makkelijker dan Belgen. Het zou dus kunnen dat hierrond geen taboe bestaan, maar neemt u me aub niet op mijn woord.

4. Schulden of problemen met het gerecht
Terwijl een Belg zich afzondert, wordt de miserie (net zoals het geluk) hier met de anderen gedeeld. Hier in mijn buurt weet iedereen wie schulden heeft (en zelfs hoeveel die bedragen) en wie problemen heeft met het gerecht. Niet echt een taboe dus.

5. Geen zin in seks
Tsja, ik ben geen socioloog of seksuoloog, maar het is best mogelijk dat hier een taboe rond bestaat. De Griekse man gelooft graag dat hij de beste minnaar is, dus als het niet echt allemaal goed functioneert of hij heeft geen zin, dan zal hij dat wegmoffelen. Of dat ook voor vrouwen geldt, kan ik niet inschatten. Mij lijkt het in ieder geval een taboe te zijn.

6.Anders-geaardheid van ouders en kinderen
De Griekse beginselen! Hoewel het op televisie wemelt van (vooral) homo’s (of van personen die doen alsof om aandacht te krijgen), heerst er een groot taboe rond de anders-geaardheid. Het wordt echt wel als een ziekte beschouwd.

7.Stemmen op jezelf
Het was nog duidelijk vorige week: de Griek komt uit voor zijn politieke voorkeur. Het lijkt soms bijna op voetbal: je “supportert” voor een politieke partij. Na de verkiezingen zie je mensen met vlaggen van de partij op straat. En uiteraard stemt elke politicus voor zichzelf; en komt hij daar ook voor uit. Tenzij je Karatzaferis heet….

8. Mannen die hun schaamstreek scheren en/of gezichtscrème gebruiken
Van die schaamstreek heb ik geen flauw idee. Maar ik ken Griekse mannen die gezichtscrème gebruiken en daar ook voor uitkomen. Sterker nog: ze vertellen je welke crème ze gebruiken.

9. Geloven in Jezus
Grieken trekken nog massaal naar de kerk (zeker bij de speciale gelegenheden). Velen maken 3 kruistekens als ze voorbij een kerk komen. Daar word helemaal niets over gezegd, en daar bestaat ook geen schaamte over. Absoluut geen taboe, dus.

10. Niet geloven in Allah
Tsja, dat zal hier ook wel opgaan voor de moslims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *