Gemeenteraadsverkiezingen – 2de ronde

Een aantal Grieken moest vandaag nog een keer naar de stembus (in Piraeus en centraal Athene is dat niet nodig). In 7 prefecturen en 254 gemeentes was vorige week geen enkele burgemeesterskandidaat verkozen met minumum 42% van de stemmen. De wet schrijft dan voor dat de 2 kandidaten met het meeste aantal stemmen doorgaan naar een tweede ronde, waarbij de winnaar dan burgemeester wordt. Soms roepen de verslagen kandidaten uit de eerste ronde hun kiezers op om partij te kiezen voor één van de overblijvers (ze doen dat lang niet allemaal). In hoeverre dat nu echt democratisch is, laat ik in het midden – als kiezer hebt je in ieder geval niet veel keuze meer. Het is wel duidelijk dat de winnaar op die manier geen coalities hoeft aan te gaan of compromissen hoeft te sluiten (iets wat voor ons in België bijna synoniem is met politiek).
En dus eigenlijk bijna kan doen wat ie wil (althans zo lijkt het mij, want sommige burgemeesters houden echt weinig rekening met wat de meerderheid wil: ze behagen enkel hun kiezerspubliek, dat vaak trouw blijft omdat daar voordeel mee te rapen valt).
Ik ben eens benieuwd naar de uitslagen, vooral naar het percentage dat niet is komen stemmen. In ieder geval is nu al duidelijk dat in Thessaloniki uittredend burgemeester Vasilis Papageorgopoulos voor de 3de keer herverkozen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *