Allemaal winnaars

De eerste stemronde voor de gemeenteraads- en prefectuurverkiezingen is voorbij. De resultaten zijn min of meer volledig (hier wordt nog niet per computer gestemd, dus het tellen duurt iets langer), en in vele gevallen is de nieuwe burgemeester of prefect al gekend. Als de kandidaat geen 42% heeft gehaald, moet hij het opnemen tegen zijn voornaamste rivaal aanstaande zondag. Voor Athene (waar Nikitas Kaklamanis het haalde zoals verwacht) en Piraeus is dat alvast niet nodig, voor Thessaloniki wel. Wil u zien hoe het er in de andere steden en gemeenten aan toe gaat, dan kunt u hier de resultaten bekijken. Op het kaartje valt meteen op dat zowat alle eilanden een PASOK-prefect hebben. Op het vasteland is meer Nea Dimokratia-blauw te zien. Eigenlijk is er weinig veranderd sinds de vorige verkiezingen. De balans tussen beide grote partijen is nagenoeg dezelfde. Dat leidt er wellicht toe dat elke partij zegt dat zij de winnaar van deze verkiezingen is. Maar het feit dat er gemiddeld slecht 70% (in Athene slechts 60%!)van de stemgerechtigden is komen opdagen, wijst er voor mij toch op dat de politiek de grote verliezer is. “Is er dan geen stemplicht in Griekenland?”, hoor ik u zeggen.
Toch wel. Maar er wordt niet langer een straf opgelegd als je niet
komt opdagen.  Vroeger werd je paspoort niet vernieuwd, zodat je niet
meer naar het buitenland kon reizen.

Dat Grieken erg passioneel kunnen zijn over politiek, heb ik gisteren nog maar eens kunnen zien. In Piraeus, mijn woonplaats, is de ex-basketbalspeler Panagiotis Fasoulas in de eerste ronde verkozen (een grote opsteker voor PASOK). Daarmee hebben we de langste burgemeester in Griekenland (2,13m)! Zijn tegenstrever, uittredend burgemeester Agrapidis, kon zich geen 3de ambtstermijn verzekeren en toonde zich daar bijzonder bitter over.
Er werd gisteren een feestje gebouwd aan de jachthaven van Pasalimani. Alle grote PASOK-kannonen kwamen vieren in de havenstad en ook ex-premier Kostas Simitis kwam even langs (hij leek wel een hobbit naast Fasoulas). Enorme hoeveelheden vuurwerk werden de lucht in geschoten en er werd lam aan het spit geserveerd. Nog een beetje muziek en dans er bij om het feest compleet te maken. Ziet u het Patrick Janssens al doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *