Gemeenteraadsverkiezingen (4)

Athene_kiesdistrictenDe stad Athene telt ongeveer 4 miljoen inwoners. Nochtans zijn slechts 790.000 van hen ingeschreven als vaste inwoners. Natuurlijk stemmen die niet allemaal voor 1 gemeenteraad. Groot-Athene bestaat uit een goeie 40 gemeenten, die elk hun eigen burgemeester hebben. Zoals u ziet op het kaartje zijn de voorsteden van centrum-Athene geen kleine gemeenten . Peristeri bijvoorbeeld (ten westen van het centrum), telt officieel 147.000 stemgerechtigden en is daarmee de 4de gemeente in Griekenland.
In ieder geval zullen meer dan 3 miljoen mensen dit weekend hun stem niet kunnen uitbrengen in de Griekse hoofdstad. Ze moeten daarvoor terug naar hun plaats waar hun kiesplicht geldt. Dat is niet noodzakelijk hun domicilie: die dingen gaan hier niet automatisch samen (dit is slechts 1 van de voorbeelden van de befaamde Griekse bureaucratie: je moet voor elk papiertje naar een ambtenaar stappen). Je kunt natuurlijk wel de hele santeboetiek laten overhevelen naar Athene, maar velen doen dat niet. Het geeft hen een goed excuus om van de verkiezingen een weekendje platteland te maken. Voor sommigen zal het niet echt een uitstap zijn: er zijn mensen die worden opgeroepen om bijzitter te zijn. Hun taak begint ‘s ochtends om 6 uur en eindigt als alle stemmen zijn geteld. Een vergoeding voor het vervullen van hun burgerplicht zit er niet in.

Ondanks het feit dat stemmen in Griekenland verplicht is, zullen er toch een aantal mensen niet stemmen (of zelfs bijzitter zijn). Als je verder dan 350 200 km woont van de gemeente waar je kiesplicht geldt, dan hoef je niet te stemmen. Maandag is namelijk een gewone werkdag en om nu snel even 700 km te malen in een weekend om te gaan stemmen, dat is wat overdreven. En mensen die geen auto hebben kunnen toch ook moelijk 20 uur op een bus gaan zitten.
Het zal in ieder geval een rustig weekend worden in Athene, met minder drukte dan normaal. In Piraeus verandert er niet zo veel: de meeste inwoners zijn hier kiesplichtig.

En hoe is de situatie op de eilanden? De meeste eilanden hebben er weinig permanente inwoners. Hun aantal is vaak niet groter dan een paar 100 (ik heb het nu niet over Korfoe, Rhodos of Kreta, maar wel over de kleinere eilanden). U kunt zich voorstellen dat er niet echt veel kandidaten voor de gemeenteraden zullen te vinden zijn. Een schrijnend voorbeeld is Antikythera. Het eiland heeft 30 inwoners, allen bijna van pensioengerechtigde leeftijd. 2 van hen strijden om de burgemeesterssjerp. Het lijkt me een vreemde situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *