Goede Vrijdag

Vandaag is het de meeste deprimerende dag in Griekenland. Op Goede Vrijdag wordt de dood van Christus herdacht en het is dan echt wel stil. De hele dag door luiden de doodsklokken. Athene is bijna helemaal leeg. Velen maken er namelijk een lang weekend van en trekken naar het platteland. Op Goede Vrijdag wordt ook streng gevast. Als toerist zal het moeilijk zijn om een taverna open te vinden.

Gisteren nog werd een afbeelding van Christus aan het kruis genageld (in de orthodoxe kerk heb je geen 3-dimensionele beelden) en vandaag wordt die van het kruis gehaald en op het doodsbed gelegd. Dat doodsbed is helemaal versierd met bloemen en de gelovigen zijn de hele nacht in de weer geweest met de versiering. Gisteravond zijn ook de eieren rood geverfd.
Vandaag gaan de gelovigen de gestorven Christus groeten op het doodsbed. Sommigen maken zelfs een hele ronde en doen meerdere kerken aan.

Vanavond worden de doodsbedden naar buiten gedragen en alle gelovigen volgen in een stoet met kaarsjes. Die noemt men de epitafio.

Maar Griekenland zou Griekenland niet zijn als daar niets feestelijks van wordt gemaakt. Na de epitafio trekken vooral de jongeren namelijk massaal naar de vistaverna’s om daar een vastenmaaltijd te eten. Dat betekent concreet dat er geen dieren met bloed worden gegeten (dus geen vlees of vis of afgeleide producten), maar men doet zich te goed aan weekdieren. Een zwarte dag voor octopussen, inktvissen en garnalen. Sommige mensen eten vandaag ook geen olijfolie, maar wijn mag zeker gedronken worden.

11 thoughts on “Goede Vrijdag

  1. Ik heb al 2 keer Chios aanbevolen, maar voorlopig wens ik je van harte kali anastasi…

  2. HAHAHA @Bruno, ik denk dat er een duiveltje in je blogsoftware zit! Ik kan het geloven dat vandaag de meest deprimerende dag is voor jou; het begint hier op “O γάμος του Καραγκιόζη” te lijken… stond hier net niet een artikel over Karagiozis?!? Anyway, ook van mijnentwege een vrolijk Pasen gewenst!:-D

  3. Amai mannen: jullie zitten hier alles met argusogen te volgen! Ik probeer de posts van de Standaard naar hier over te zetten, maar ik moet telkens manueel de datum aanpassen. En dat gaat duidelijk niet ongemerkt voorbij!

  4. 🙂 Ik stel voor dat je een nachtje doordoet 😀 , @Bruno 🙂

  5. @Roosje, ik vrees dat 1 nachtje niet voldoende gaat zijn. Een mens schrijft wat bij elkaar op 4 jaar tijd….

  6. ?? @Bruno, ???? ?????? ??? ?????? 😉

  7. Geen griekse letters dus. Okee dan:
    Ach @Bruno, kàthe pràgma stou kairoú 😉

  8. Effe aan het prutsen geweest, @Roosje, en een update van de software gemaakt, maar ik moest weer een en ander aanpassen zodat het Grieks wordt getoond.
    Hopelijk is het logo-probleem nu ook meteen opgelost.

  9. Nee, beste @Bruno, nog niet opgelost, noch de Griekse letters (in de 2de reactie wel, in de 6de reactie niet (en in de 7de reactie is de a en u met accent niet meer zichtbaar)), noch het logoprobleem. Ik merkte trouwens net bij het plaatsen van een reactie op de website van “Parakalo” dat ik daar precies hetzelfde logootje krijg toebedeeld als hier (waarschijnlijk wordt elk logootje aan de eerste letter van een naam gelinkt) en daar krijg ik wel alle logootjes te zien bij elke reactie.

  10. Grrrrr!!!!! Heel mijn zondag hier aan opgeofferd en nog krijg ik het niet opgelost!
    @Roosje, met het Grieks moet ik een compromis sluiten: ofwel kunnen we Grieks schrijven, ofwel klinkers met accenten.

    En wat het logootje betreft: dat wordt gekoppeld aan je IP-adres. Parakalo gebruikt dezelfde blog-software als ik.

  11. Wel ja @Bruno, dat bedoelde ik: dat diezelfde blogsoftware op de website van “Parakalo” wel naar behoren wordt weergegeven op mijn scherm wat de logo’s (bij elke reactie) betreft. Ik zie hier trouwens nog wat meer vreemde dingen (ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat je als compromis moet kiezen tussen ofwel leestekens ofwel Griekse letters + een surrealistische weergave van iets dat als leesteken bedoeld is) en wil je graag feedback geven als dat je kan helpen om de weergave van je blog te optimaliseren, maar ik vrees dat het sommigen langzamerhand langs hun oren uitkomt. Zie daarom e-mail, zodat je lezers zich (terug) kunnen focussen op de hoofdzaak.
    En voor jou hoop ik dat je je geduld bewaart totdat je nieuwe spruit op een goede (vrij;-)dag uit de kinderkleren is gegroeid; er is inderdaad interessanter tijdverdrijf mogelijk op zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *